Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

5.000 λιγότεροι τραπεζοϋπάλληλοι το 2018


Να καταργήσουν 5.000 θέσεις εργασίας σχεδιάζουν οι τράπεζες για το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να μειώσουν ακόμη περισσότερο το λειτουργικό τους κόστος, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Η μείωση των κόκκινων δανείων με ρυθμούς… χελώνας, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προβλέψεις στις οποίες ωθούνται οι τράπεζες και οι «τρύπες» που αναμένεται να αναδείξουν τα stress tests στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών το α’ εξάμηνο του 2018 εντείνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις για συρρίκνωση του δυναμικού τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο «ψαλίδι» που θα έρθει το επόμενο έτος αναμένεται να πλήξει κυρίως τις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών, καθώς η «διόρθωση» στο δίκτυο υλοποιήθηκε εν πολλοίς στη διάρκεια των προηγούμενων ετών της κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2008 έως σήμερα, το προσωπικό των τραπεζικών ομίλων έχει συρρικνωθεί στους 41.000 από 64.000 υπαλλήλους, ενώ τα καταστήματα μειώθηκαν στο μισό (στα 2.000 από 4.000).



Στο στόχαστρο οι κεντρικές υπηρεσίες

Η ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων (NPEs και NPLs) σε τρίτες εταιρείες, καθώς και το «πάγωμα» των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, έχουν αφήσει χωρίς αντικείμενο μεγάλο μέρος των κεντρικών υπηρεσιών των τραπεζών, όπως η Διεύθυνση Πιστωτικού Κινδύνου (Credit Risk).

Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδρυμάτων –που αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα τους–μειώνει τις ανάγκες σε προσωπικό back office. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 80% των τραπεζικών υπηρεσιών μπορεί πλέον να εκτελεστεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα –μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος.

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλο μέρος των νεώτερων –και επαρκώς εφοδιασμένων– εργαζομένων να επιλέξουν την έξοδο από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών, αξιοποιώντας τα δελεαστικά πακέτα εθελούσιας εξόδου που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Τέλος εποχής για τα «χρυσά» πακέτα

Οι μεγαλύτεροι, όμως, σε ηλικία τραπεζοϋπάλληλοι δεν έχουν την ίδια ευελιξία στην αγορά εργασίας, γεγονός που τους κρατά «δεμένους» στο άρμα της τράπεζας που για πολλά χρόνια υπηρετούν. Σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων γίνονται στοχευμένες προτάσεις «εθελούσιας εξόδου» με την παροχή ελαφρώς καλύτερων πακέτων από αυτά που προβλέπονται για το προσωπικό γενικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεγάλη συστημική τράπεζα στοχεύει στην περικοπή 2.000 θέσεων το 2018 και για το λόγο αυτό διατηρεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έθεσε σε εφαρμογή το 2016. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αυτό, ένα στέλεχος ηλικίας 40 ετών μπορεί να αποχωρήσει σήμερα από την τράπεζα λαμβάνοντας πακέτο έως και 100.000 (μεικτά) –αν και τέτοιου είδους «χρυσά πακέτα» δεν πρόκειται να συνεχιστούν για πολύ. Στο δίκτυο, οι προτάσεις εξόδου προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση –συν 20%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μικρότερες πιέσεις για συρρίκνωση του δικτύου τους δέχονται και οι υπόλοιπες τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που έχουν αποσύρει τα γενναιόδωρα αυτά προγράμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο σχεδιασμός τους για το επόμενο έτος δεν περιλαμβάνει μειώσεις προσωπικού.

«Σφίγγει» ο κλοιός για τις τράπεζες

Εξάλλου, το επόμενο έτος επιφυλάσσει πλήθος προκλήσεων για τις τράπεζες, ξεκινώντας από τα stress tests τον Φεβρουάριο, τα οποία είναι πιθανό να αναδείξουν «κενά» στην κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IRFS9) σε συνδυασμό με τα ακραία σενάρια που εξεταστούν –υπό τη «σκιά» της αργής προόδου στη μείωση των κόκκινων δανείων– εντείνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν περιθώριο ούτε να διατηρούν πλεονάζον προσωπικό, ούτε όμως και να παρέχουν «παχυλές» αποζημιώσεις σε όσους αποχωρούν οικειοθελώς.

Πηγή: insider.gr (17/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: