Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Απομένουν 40 ημέρες για το χτίσιμο του αφορολογήτου


Μισθωτοί και συνταξιούχοι και αγρότες έχουν περίπου 40 ημέρες περιθώριο για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τις ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικό μέσο προκειμένου να μη χάσουν το αφορολόγητο και πληρώσουν περισσότερο φόρο από αυτόν που τους αναλογεί πραγματικά.

Οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες που θα γίνουν με πλαστικό χρήμα.



Ο υπολογισμός του αφορολογήτου
Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει έως το τέλος του έτους μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 1.000 ευρώ.

Όποιος φορολογούμενος δεν πραγματοποιήσει τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με κάρτα ή δεν συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα ή αποδείξεων που του λείπουν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

Η λίστα με τις αποδείξεις
Η λίστα με τις αποδείξεις για φέτος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, επισκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, δίδακτρα, ταξί, εισιτήρια, οικιακές συσκευές, δημοτικά τέλη, ποτά, τσιγάρα.

Ποιοι εξαιρούνται
Από την υποχρέωση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Προσοχή! Απαλλάσσονται μόνο από τη χρήση πλαστικού χρήματος και όχι από την συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Πηγή: in.gr (20/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: