ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

30/11/17

Μαζί η πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ το 2018


Διπλή παγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων, το καλοκαίρι του 2018 φέρνει ο σχεδιασμός ταχύτερης εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης σε σχέδιο εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους τον Ιούνιο του 2018, ώστε να αρχίσει να εξοφλείται από τον Ιούλιο, σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του χρόνου.

Στο βαθμό όπου ο σχεδιασμός επιβεβαιωθεί στην πράξη και δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, από τον Ιούλιο του επομένου έτους 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθούν να σηκώσουν μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.Σήμερα, άλλωστε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της τελευταίας φετινής δόσης φόρου εισοδήματος, αλλά και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με το συνολικό λογαριασμό να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, πληροφορίες από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία προσαρμογής των τιμών στα νέα δεδομένα έως τον Μάρτιο του 2018.

Η σχετική μνημονιακή δέσμευση προέβλεπε οι αλλαγές να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2017, πλην όμως ο χρόνος για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ανεπαρκής. Τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί, πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα συσταθούν τελικά οι περιφερειακές επιτροπές τις οποίες είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ή η προσαρμογή των αντικειμενικών σε επίπεδο κοντά στις εμπορικές τιμές θα γίνει μόνο με τη χρήση αλγορίθμου.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης χωρίς να αποκλείονται προσαρμογές συντελεστών.

Ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει πως αν η προσαρμογή των αντικειμενικών επηρεάσει τον εισπρακτικό στόχο, τότε θα υπάρξουν προσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Παρ’ όλα αυτά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως η προσαρμογή δεν θα χρειαστεί δεδομένου ότι εκτός από μειώσεις θα προκύψουν και αυξήσεις στις τιμές ενώ, όπως είναι γνωστό, οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με φορολογικές ζώνες (π.χ φόρος 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό για τη φορολογική ζώνη 4, με τιμές από 1.001 έως και 1.500 ευρώ).

Οι φορολογικές ζώνες, θεωρούνται ικανές να απορροφήσουν πιθανές παρενέργειες στον ΕΝΦΙΑ. Αν υποθέσουμε ότι για ένα ακίνητο της φορολογικής ζώνης 4, η αντικειμενική μειωθεί από τα 1.500 στα 1.300 ευρώ και πάλι ο συντελεστής φόρου θα παραμείνει στα 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Πηγή: euro2day.gr (30/11/17)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: