ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

23/11/17

10,5 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια πωλούν σε funds οι τράπεζες


Στο φουλ δουλεύουν τους τελευταίους μήνες οι μηχανές των τραπεζών και ήδη τα στελέχη τους έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το ταχύτερο δυνατόν το έργο της πώλησης - με αρχή την Eurobank - πακέτων καταναλωτικών και επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε ξένα funds.

Σκοπός η μείωση των «κόκκινων» δανείων και η κάλυψη του στόχου που έχει συμφωνηθεί για φέτος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει έως το τέλος του χρόνου να βγάλει προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξίας τριών δισ. ευρώ, για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 20 ξένα funds (επενδυτικά κεφάλαια).Το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι αξίας 1,5 δισ. ευρώ και αφορούν οφειλές 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από δάνεια που χορηγήθηκαν με υποθήκες εμπορικά και ξενοδοχειακά ακίνητα.

Στο ίδιο πακέτο δανείων θα περιλαμβάνεται και χαρτοφυλάκιο ακινήτων (ξενοδοχειακά και εμπορικά) που έχουν εδώ και χρόνια περάσει στην κυριότητα της Τράπεζας, μέσω διευθετήσεων ή πλειστηριασμών.

Το δεύτερο πακέτο αξίας επίσης 1,5 δισ. θα αφορά «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως παλαιών ετών (πριν από το 2010 ) και ήδη 500 εκατ. ευρώ από αυτά έχουν διαγραφεί από την Τράπεζα.

Η Εθνική τράπεζα από την πλευρά της, όπως ανέφεραν χθες στελέχη της διοίκησης σε αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων, θα προχωρήσει τον προσεχή Απρίλιο στη διάθεση (πώληση) σε ενδιαφερόμενα funds δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ένα θα είναι αξίας 2 δισ. ευρώ και θα αφορά χρέη πιστωτικών καρτών και υπεραναλήψεων μετρητών που δόθηκαν σε δανειολήπτες χωρίς εξασφαλίσεις και το δεύτερο αξίας 3 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με εξασφαλίσεις μικρών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τους στόχους της μείωσης των ανοιγμάτων της και των δανείων με καθυστέρηση πέραν των τριών μηνών («κόκκινα» δάνεια) η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.

Τα ανοίγματα έχουν μειωθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα χάρις στις επιτυχείς αναδιαρθρώσεις δανείων και λιγότερο σε διαγραφές χρεών στις οποίες προχώρησε η τράπεζα, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και ο αριθμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η Alpha Bank σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» βγάζει προς πώληση πριν από τα Χριστούγεννα, με την κατάθεση αρχικά μη δεσμευτικών προσφορών, πακέτο δανείων 2,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Venus».

Το πακέτο περιλαμβάνει 240.000 καταναλωτικά δάνεια (χωρίς διασφαλίσεις) και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής τουλάχιστον 7 χρόνια, ενώ μέρος τους έχει ήδη διαγραφεί από τα βιβλία της τράπεζας.

(23/11/17)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642