Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες παρά τις χαμηλές αποδόσεις


Αχτίδα φωτός η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση μεγάλου αριθμού επενδυτικών δανείων από πλευράς Τραπεζών άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα με βάση πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το τελευταίο 5μηνο άρχισε να εισρέει ζεστό χρήμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ στα γκισέ των Τραπεζών υπερκαλύπτοντας την εκροή καταθέσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Απρίλιο λόγω της ανησυχίας αρκετών αποταμιευτών για τις καθυστερήσεις που σημειώνονταν αναφορικά με τη β αξιολόγηση του προγράμματος δανεισμού.

Η αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στο καλό κλίμα που διαμορφώνεται τελευταία στην ελληνική οικονομία το οποίο διαλύει σε σημαντικό βαθμό τους φόβους και τις ανησυχίες των καταθετών, όπως συνέβη το 2013-2014 και 2015, για «κούρεμα» των καταθέσεων. Μεγάλα ποσά φρέσκου χρήματος επαναπατρίζονται από το εξωτερικό η από τα στρώματα νοικοκυριών καθώς οι καταθέτες τους δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls, ενώ απολαμβάνουν θετικών αποδόσεων, εν αντιθέσει με πολλές ευρωπαϊκές Τράπεζες όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά όπως και οι αποδόσεις σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.




Ήδη το καταθετικό κοντέρ των ελληνικών τραπεζών γράφει πάνω από 121 δισ. ευρώ, όταν πριν από ελάχιστα χρόνια έγραφε πολύ χαμηλότερο νούμερο. Από την άλλη οι Τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την εξάρτηση του δανεισμού τους από τον ακριβό ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (μείον 58,3 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2015) και ήδη ανοίγονται στις διεθνείς αγορές με την έκδοση εταιρικών ομολόγων βάζοντας ως ενέχυρα πακέτα δανείων. Ωστόσο τα τελευταία είναι αυτά που αποτελούν την τροχοπέδη για την ανόρθωση και εξυγίανση των Τραπεζών καθώς τα πιστωτικά ανοίγματα τους έφτασαν τα 105 δις ευρώ(σε αυτά περιλαμβάνονται και τα κόκκινα δάνεια) σε σύνολο 190 δις ευρώ χορηγήσεων

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι Τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους και να διατηρήσουν ανέπαφα τα υγιή χαρτοφυλάκια τους να αποφεύγουν την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων τα οποία για προθεσμιακές καταθέσεις παλαιών μεγάλων ποσών είναι σήμερα μόλις 0,4%-0,5% όταν το 2012 έφταναν και το 5%.

Στέλεχος Τράπεζας έλεγε ότι "οι Τράπεζες είναι πλέον μαζεμένες και φοβισμένες. Εκτός των άλλων δεν έχουν λόγο να αυξήσουν υπέρμετρα τα επιτόκια καταθέσεων γιατί το χρήμα είναι δεσμευμένο από αυτές λόγω των capital controls και επιδιώκουν έσοδα από κάρτες και προμήθειες μέσω e-banking. Το μόνο που κάνουν είναι πακέτα προσφορών, εκπτώσεις και κουπόνια σε πελάτες τους. Το αν θα παραμείνουν ως έχουν ή θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων θα εξαρτηθεί από το αν επιστρέψουν άλλα 100 δις ευρώ που έφυγαν από τις Τράπεζες την περίοδο της κρίσης.

Πηγή: newpost.gr

Δημοσιεύθηκε: 25/10/17



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: