Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Νέο «φιάσκο» με την εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών


Η κυβέρνηση δια της αρμόδιας υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου παραδέχεται πλέον και δημοσίως ότι το να γίνει η σύγκλιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Οικονομικών στην οποία και καταγράφονται τα στοιχεία των συναλλαγών ακινήτων είναι …ουτοπικό. Δεδομένου όμως ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές είναι μνημονιακή απαίτηση, η λύση στην οποία αναμένεται να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτή που ακολουθείται εδώ και 10ετίες: η σύγκλιση τοπικών επιτροπών οι οποίες και θα πρέπει να αποφανθούν για το τι θα πρέπει να γίνει σε κάθε περιοχή της χώρας.

Η κυρία Παπανάτσιου υποστήριξε ότι θα υπάρξει βελτίωση του καθεστώτος καθώς θα δημιουργηθεί και μια δευτεροβάθμια επιτροπή στην οποία θα μπορούν να καταφεύγουν οι διαφωνούντες ώστε οι όποιες διαφορές να επιλύονται χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να γίνεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια ειδικά με ακριβές περιοχές όπως ο Βουτζάς, το Ψυχικό και η Φιλοθέη.




Η κυρία Παπανάτσιου, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο 18ο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, περιέγραψε αναλυτικά το πώς ήταν προγραμματισμένο να δουλέψει το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ωστόσο παραδέχτηκε ότι προς ώρας δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης στοιχείων. Ιδού και το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. Δεν μιλάμε για μια γενική αίσθηση της αγοράς που έχουμε όλοι. Μιλάμε για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της ανάλυσης των δεδομένων από τις διαφορετικές πηγές που ανέφερα.

Συνεπώς η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή χωρίς βεβαίως να αίρεται το ερώτημα «πώς οι επιτροπές θα προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές». Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα αλλά και να λυθούν άλλα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν, όπως είναι η ταχύτητα και η τάση υποτίμησης των αξιών λόγω τοπικών συμφερόντων, σχεδιάζουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, ώστε να μπορούν όχι μόνο να συσταθούν άμεσα αλλά να δώσουν τα αποτελέσματα ταχύτατα, έγκυρα, με ενιαίο τρόπο και εντός των προθεσμιών. Επιπλέον σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης».

Δημοσιεύθηκε: 19/10/17



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: