ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

19/10/17

Πώς θα καλύψετε τεκμήρια με δωρεές χρημάτων


Πολλοί φορολογούμενοι χρησιμοποιούν τα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν από συγγενείς ή ακόμη και από φίλους για να καλύψουν τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στις περιπτώσεις που δίνονται χρηματικά ποσά από διάφορους συγγενείς ή τρίτους σε κάποιο φορολογούμενο, τότε αυτός που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, μπορεί με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Όμως, τα ποσά των δωρεών αυτών μπορούν να ληφθούν υπόψη για κάλυψη των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, μόνο όταν η δήλωση γονικής παροχής ή δωρεάς έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη. Δηλαδή οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Δηλαδή, αν ένας φορολογούμενος (ανιψιός) αγόρασε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ένα αυτοκίνητο αξίας 15.000 με χρήματα που δόθηκαν από τον θείο του ως δωρεά, τότε για να μπορέσει να καλύψει ο ανιψιός τη δαπάνη απόκτησης του αυτοκινήτου αυτού, πρέπει η σχετική δήλωση δωρεάς να υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως το τέλος του έτους 2017, τότε ο ανιψιός μπορεί να αναγράψει το ανωτέρω ποσό στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλει το 2018 και αν δεν διαθέτει εισοδήματα θα καλύψει το τεκμήριο για την αγορά του αυτοκινήτου. Αντίθετα, για τον θείο, η καταβολή του ανωτέρω χρηματικού ποσού αποτελεί για τον ίδιο τεκμήριο και πρέπει να δηλωθεί στη δήλωσή του. Πιο συγκεκριμένα, το ανωτέρω ποσό των 15.000 ευρώ πρέπει να αναγραφεί από τον πατέρα στον κωδ. 725 του εντύπου Ε1 της δήλωσης.

Προσοχή: Οι δωρεές θεωρούνται τεκμήριο εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ.

Πηγή: news.gr

Δημοσιεύθηκε: 19/10/17

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς φορολογούνται οι γονικές παροχές και δωρεέςΑκολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: