Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Χαρίτσης: Ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας


Τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 320 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που έδωσε στο "Βήμα".

Τα προγράμματα αφορούν στην αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με το στοχευμένο πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω» αλλά και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ξεκινά και το μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ύψους 500 εκατ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή), και για πρώτη φορά, ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.




Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

"Η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση και αυτό αναγνωρίζεται από όλους", δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Υπάρχει, είπε, σαφής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα έντονα στις ξένες άμεσες επενδύσεις, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αυτό επιβεβαιώνεται, πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, και από τις καθημερινές συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές, οι οποίοι εκδηλώνουν αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αντίστοιχη ήταν η εικόνα και από τις επαφές στις ΗΠΑ, αλλά και από τις συναντήσεις με Γάλλους και Ιταλούς επενδυτές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι.

«Προβλήματα βεβαίως εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εδώ και δεκαετίες", παραδέχθηκε, προσθέτοντας: "Τα αντιμετωπίζουμε σε όλα τα επίπεδα: Πρόσφατα, συστήσαμε διυπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων. Η επιτροπή αυτή ξεμπλόκαρε σε λίγες μόλις εβδομάδες επενδύσεις ύψους 670 εκατ. ευρώ οι οποίες είχαν βαλτώσει με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Ιδιαίτερα για τις επαφές στις ΗΠΑ, ο ίδιος είπε ότι «δεν χρειάστηκε να πείσουμε τους επενδυτές και τους θεσμικούς παράγοντες που συναντήσαμε για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα δύο τελευταία χρόνια και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται. Εκείνο που μας ζητούν τώρα είναι το πού να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους, σε ποιους τομείς προτεραιότητας δηλαδή, με βάση και το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο ήδη υλοποιούμε. Σχέδιο που δυστυχώς δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ουραγός στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Πέρα από τον χρηματοοικονομικό τομέα, εκδηλώνεται, είπε ο κ. Χαρίτσης, σημαντικό ενδιαφέρον για κλάδους της πραγματικής οικονομίας - στην ενέργεια, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, στις μεταφορές, στον τουρισμό, αλλά και στις νέες τεχνολογίες, «πράγμα που δείχνει και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ιδιαίτερα μορφωμένων εργαζομένων της Ελλάδας».

Η επένδυση στο Ελληνικό

Για την επένδυση του Ελληνικού ανέφερε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση της επένδυσης όσο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος.

«Από εκεί και πέρα, όσοι επιχειρούν να φέρουν σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και εν τέλει υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζονται. Το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά είναι αξίες καθαυτές, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας. Δεν είναι εμπόδια στην ανάπτυξη, αλλά μοναδικά πλεονεκτήματα που προσθέτουν μεγάλη αξία στις επενδύσεις. Είναι αυτά που φέρνουν 30 εκατ. τουρίστες το χρόνο στην Ελλάδα και καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η οικονομική ανάπτυξη λοιπόν περνάει μέσα από την προστασία και την ανάδειξή τους, όχι την υποβάθμισή τους».

Σχετικά με τις θεσμικές παρεμβάσεις που αναμένονται από το υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις που διαμορφώνει ένα πιο απλό και ευέλικτο πλαίσιο για τη διενέργειά τους και διευρύνει τα κριτήρια ώστε να συμπεριλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους της οικονομίας, πέρα από τον τουρισμό και την ενέργεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Για τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η απορροφητικότητα των κονδυλιών του ΕΣΠΑ είναι αναιμική ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γεγονός αυτό, σημείωσε, μάλιστα χαιρετίστηκε και στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας που έφερε περισσότερα από 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το ίδιο διάστημα.

Δημοσιεύθηκε: 22/10/17



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: