Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

«Κόφτη» στις ασφαλιστικές εισφορές εξετάζει η κυβέρνηση


Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε το οικονομικό επιτελείο έπειτα από την πρώτη επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων για το 2016. Τα εισοδήματα των Ελλήνων φορολογουμένων εμφανίζονται μειωμένα στο σύνολο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μολονότι οι γενικοί οικονομικοί δείκτες δεν δικαιολογούν αυτήν την κάμψη.

Τα συμπεράσματα από αυτήν την διαπίστωση που σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση είναι δύο: Πρώτον ότι η μείωση των δηλωμένων εισοδημάτων οφείλεται σε αύξηση της φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και δεύτερον ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υστέρησης εσόδων για το 2017. Αν αναλογιστεί βεβαίως κανείς ότι την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο κατέβαλαν μόνο οι δύο στους τρεις ο προβληματισμός γίνεται πολύ πιο έντονος.




Όλα αυτά συζητήθηκαν σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αρχές Αυγούστου όπου σύμφωνα με πληροφορίες σε γενικές γραμμές εκτιμήθηκε ότι η απώλεια εσόδων για την τρέχουσα χρονιά μπορεί να αγγίξει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και για την επόμενη χρονιά το 1 δις 100 εκατομμύρια ευρώ!

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να μην επηρεάζει μεν τους στόχους για το πλεόνασμα του 2017 στο 1,75% που φαίνεται πως έχει υπερκαλυφθεί, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει τις εκτιμήσεις για τον στόχο του 2018 που προσδιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

Μπροστά σ΄αυτές τις πιθανότητες το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ότι η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης μπορεί να φέρει γκρίνιες των δανειστών αναφορικά με την υστέρηση των εσόδων. Και όχι μόνο γκρίνιες αλλά και απαιτήσεις, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Γι’ αυτόν τον λόγο το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.


Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Προεκλογικό μέτρο;

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι το να μπει ένας «κόφτης» στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή το ποσό τους να μην προσδιορίζεται αναλόγως με τα κέρδη τους διότι μ’ αυτόν τον τρόπο οι εισφορές λειτουργούν ως ένας επιπλέον φόρος.

Θεωρητικώς λένε κυβερνητικές πηγές εάν μπει ο «κόφτης» στις ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να περιοριστεί σ’ ένα βαθμό και η φοροδιαφυγή. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί για να καλυφθεί η υστέρηση εσόδων.

Μία δραστική λύση θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που φαίνεται αδύνατον να γίνει με τα σημερινά δεδομένα και ασφαλώς απαιτεί διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Επομένως, σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες θα γίνει προσπάθεια περιορισμού των δαπανών τουλάχιστον κατά 0,5 δις για το 2016. Το πεδίο μείωσης των δαπανών όμως είναι πολύ περιορισμένο. Κι αν θεωρητικά μπορούν να περικοπούν κάποια εκατομμύρια από τους τομείς της υγείας και της παιδείας πάντα ο πιο ασφαλής δρόμος για περιορισμό των δαπανών είναι οι τομείς της Άμυνας και της Αυτοδιοίκησης.

Όλα αυτά έχουν συζητηθεί σε θεωρητικό επίπεδο κι απομένει να φανεί πώς θα κινηθούν τα έσοδα και για τον μήνα Αύγουστο προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Πηγή: mononews.gr

Δημοσιεύθηκε: 23/8/17



Διαβάστε ακόμη: