Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για τα 90 προαπαιτούμενα - Τι φοβάται η κυβέρνηση


Φεύγει από το ΥΠΟΙΚ ο Τσακαλώτος;
Το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση δεν είναι το ιδανικότερο. Μπορεί να βγήκαμε στις αγορές μετά την δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο ο κλοιός είναι ασφυκτικός και τα χρονοδιαγράμματα εξαιρετικά αυστηρά για το τι πρέπει να πράξει το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου ξεκινά ο νέος γύρος των επαφών με τους δανειστές, είτε με τηλεδιασκέψεις είτε με προσωπικά ραντεβού.

Το ζητούμενο είναι ένα: να ληφθούν όλα εκείνα τα νέα σκληρά μέτρα που θα «κλείσουν» την τρίτη αξιολόγηση.

Τα μέτρα αυτά είναι πολλά: Συνολικά 113 προαπαιτούμενα θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωσηςτης αξιολόγησης. Τα 90 από αυτά θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος του 2017.




Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αποτελούν πονοκέφαλο για το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει τώρα να βρει τρόπους που θα επιφέρουν το μικρότερο πολιτικό κόστος.

Αυτό που “καίει”, πάντως, την κυβέρνηση- τουλάχιστον όσους βλέπουν λίγο πιο μπροστά- δεν είναι τόσο τα χρονοδιαγράμματα όσο οι παγίδες της 3ης αξιολόγησης, η οποία μόνο υγιεινός περίπατος δεν είναι, όπως διατείνονται κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το φιάσκο της αξιολόγησης στο Δημόσιο κρίνεται ως ανησυχητικό σημάδι, με δεδομένο ότι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα στο πεδίο της κινητικότητας, με την περιγραφή θέσεων και την αναδιάρθρωση των 15 βασικών υπουργείων. Εκείνο που τρομάζει περισσότερο τους υποψιασμένους είναι, πάντως, η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για περιορισμό ή και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Με “μπούσουλα” την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου καλείται να χειριστεί όλες τις ανατροπές στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, στις εκπτώσεις και απαλλαγές που ισχύουν στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, στο επίδομα ενοικίου, στο φοιτητικό επίδομα, ενώ η επόμενη σεζόν θα έχει “πετσοκομμένο” κατά 50% και το επίδομα θέρμανσης.

Ένα «στοίχημα» αποτελεί και η απόκλιση στις προβλέψεις Ελλάδας και ΔΝΤ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό διότι το Ταμείο δεν έχει αλλάξει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, την ώρα που ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα προβλέπουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Έτσι αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρξουν αιτήματα για νέες μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν αποκλείεται για το 2018.Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, τότε το Ταμείο ενδεχομένως να ζητήσει περαιτέρω μέτρα, με μειώσεις στο αφορολόγητο για το 2019 μαζί με το «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβρη η Τρίτη αξιολόγηση και τον Αύγουστο τους 2018 να τελειώσει το πρόγραμμα.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει το πρόγραμμα να τηρηθεί κατά γράμμα, τα «νούμερα» να φτάσουν τους στόχους και να μην υπάρξει πολιτική αναταραχή. Ωστόσο το φθινόπωρο που έρχεται με το νέο μπαράζ φόρων προμηνύει μια δύσκολη περίοδο για το κυβερνητικό επιτελείο και παραμένει άγνωστο το εάν και πώς θα καταφέρει να υλοποιήσει όχι 1, ούτε 2, αλλά συνολικά 90 μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα θα επιφέρουν και νέες περικοπές.


Ακολουθήστε το eisodima.gr!


Φεύγει από το ΥΠΟΙΚ ο Τσακαλώτος;

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ημέρες μετράει στην οδό Νίκης ο Ε. Τσακαλώτος και είναι ενδεικτικό πως ούτε ο ίδιος, ούτε οι στενοί του συνεργάτες, ούτε και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν προσπαθήσει να διαψεύσουν τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί διάθεσης αποχώρησης του επικεφαλής των “53” από το υπουργείο Οικονομικών.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Euroworking Group, δεν είναι σαφές αν ο Ε. Τσακαλώτος θα παραμένει στο πόστο του, ωστόσο στόχος είναι να γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς η οργάνωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο 12μηνο ήτοι το αν η 3η αξιολόγηση θα ξεκινήσει πριν ή μετά από τις γερμανικές εκλογές, πόσες ακόμα αξιολογήσεις θα γίνουν ως τον επόμενο Αύγουστο, πώς θα μοιραστούν τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Δημοσιεύθηκε: 13/8/17



Διαβάστε ακόμη: