Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές


Σε τροχιά εξόδου στις αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο αφού οι δανειστές είναι θετικοί, οι θεσμικοί επενδυτές ανυπόμονοι και οι συνθήκες (επιτόκια, αγορές) στα επίπεδα προ της κρίσης.

Σιγή ιχθύος τηρεί πλέον το οικονομικό επιτελείο ενώ πληθαίνουν, όσο περνούν οι μέρες, τα θετικά σημάδια που είναι απαραίτητα για την επιστροφή της στις αγορές μετά από συνεχόμενα χρόνια απραξίας.

Στο πολιτικό συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο ήταν παρών και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, όλοι ήταν θετικοί να υπάρξει τώρα μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Όλοι συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, το θέμα να μη μαθευτεί πριν την ώρα του και προλάβουν να δράσουν τα κοράκια της αγοράς.




Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού μάλιστα χθες, ανακοινώθηκε το τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο του κ. Χουλιαράκη (θα μείνει στην Βρετανική Πρωτεύουσα μέχρι και την Παρασκευή) με στόχο να συναντήσει θεσμικούς επενδυτές. Η ανακοίνωση αυτή ήταν η πρώτη που προανήγγειλε τις κινήσεις του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών από την ανάληψη της θέσης του, τον Ιούλιο του 2015 και αυτό δεν έγινε τυχαία, αφού προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα γίνει τίποτα πριν την Παρασκευή.

Στο μεταξύ χθες, μετά την αόριστα θετική τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurgroup της Δευτέρας στο ενδεχόμενο μιας δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και ο σκληρός του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αφού ανακοίνωσε την επίσπευση της συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου για την κατ αρχήν έγκριση του προγράμματος για την Ελλάδα, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι ευπρόσδεκτη.

Η Moody’s δέκα ημέρες μετά την αναβάθμιση της οικονομίας επανήλθε χθες, με ένα θετικό σημείωμα με το οποίο επιβεβαιώνει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ για φέτος και 2% για το 2018.

Την Πέμπτη, από την Θεσσαλονίκη ο Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, πριν γίνει επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ θα προσθέσει στις καλές ειδήσεις για την Ελλάδα και την έξοδο της από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος που είχε εισέλθει από το 2004.

Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται μόνο η δήλωση του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είπε χθες ότι θα ήταν πρόωρη μια έξοδος τώρα στις αγορές προτείνοντας να προηγηθούν δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις.

Ανυπόμονοι οι θεσμικοί
Στο μεταξύ χθεσινό δημοσίευμα του Reuters μετέφερε ένα κλίμα ανυπομονησίας από τους θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας απέναντι σε μια επικείμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες τραπεζίτες είναι μεν θετικοί σε μια δοκιμαστική έκδοση αλλά επιμένουν να μάθουν και το πλάνο των επόμενων εκδόσεων που θα σηματοδοτήσεων την οριστική επάνοδο στις αγορές.

Πάντως το σχέδιο για την πρώτη έκδοση ομολόγου δεν πρόκειται να αλλάξει στα βασικά του από την πρόταση που έχει κάνει εδώ και δύο μήνες ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου, η Γαλλική Rothchild. Το ελληνικό δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές ένα ποσό από 2 έως και 4 δισ. ευρώ σε πενταετές ομόλογο για την αναχρηματοδότηση του πενταετούς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2014. Η δε κλίμακα της απόδοσης που θέλει να πετύχει θα πρέπει να κυμανθεί από το 4,60% έως το 4, 80% έναντι 4,95% που πέτυχε η έκδοση του 2014.

Πηγή: news247.gr



Διαβάστε ακόμη: