Στάση εργασίας στο μετρό τη Δευτέρα 25/6 από την αρχή της βάρδιας έως τις 9:00 * Δημοσκόπηση: Το 86% στη Β. Ελλάδα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών * ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν 3,90% τον Μάιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι * ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα στο 5μηνο * Στο 0,8% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο * Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το α' 5μηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 21,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο

17/7/17

Τι προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης της εργοδοτικής εισφοράς για απασχολουμένους με μπλοκάκι


Επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς, που θα ανέρχεται το πολύ έως τα 350 ευρώ τον μήνα και θα έχει διάρκεια ενός έτους, είναι το μέτρο που πρόκειται να ενεργοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας, ώστε να περιορίσει το πρόβλημα της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.

Το πλαίσιο που καταρχήν επεξεργάζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θέλει να αποκτούν δικαίωμα «κάλυψης» έως 40.000 εργαζόμενοι που έως τώρα παρέχουν υπηρεσίες εξαρτημένης απασχόλησης με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) σε έως δύο εργοδότες. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι δικαιούχοι να είναι είτε φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα τα οποία απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Αφορμή για να προκύψει η παραπάνω ιδέα για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών ήταν η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η ΔΟΕ τον Ιούλιο του 2016. Εκεί γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στο ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση. Πρόκειται για το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το «μπλοκάκι» κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, η μέθοδος με την οποία ο κατ’ ουσίαν μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ότι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κλπ.
Όπως επισημάνθηκε νωρίτερα σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εργασίας, το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους παρέχουν υπηρεσία-εργασία σε έως δύο εργοδότες και δηλώνονται σε αυτήν.

Τώρα γίνεται πράξη το επόμενο βήμα της παρέμβασης σε αυτό το πεδίο της αγοράς εργασίας και ουσιαστικά παρέχεται η ευκαιρίας στους εργοδότες που θα επιλέξουν να μετατρέψουν σε μισθωτό, τον απασχολούμενο σε αυτούς με ΔΠΥ, με κίνητρο την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Ουσιαστικά δίνεται το κίνητρο να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε μισθωτή εργασία.

Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία από τις ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

- Το πρόγραμμα αφορά σε επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, για όσους «εργοδότες» επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με «μπλοκάκι» σε μισθωτό. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350€ το μήνα.

- Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες».

- Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.

- Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Πηγή: dikaiologitika.grΔιαβάστε ακόμη: