Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Αλαλούμ με τα ανασφάλιστα οχήματα


Προβληματική εμφανίζεται η διαχείριση της «σταυροφορίας» που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών για την εξάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Ως γνωστό, μετά την πολύ πρόχειρη διαχείριση που έγινε τον Ιούνιο και είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν τα παράβολα των 250 ευρώ στους ιδιοκτήτες 1.150.000 οχημάτων τα οποία είχαν εντοπιστεί ανασφάλιστα, προέκυψαν πολλά λάθη του συστήματος. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΥΠΟΙΚ έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία για να ασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότερο οχήματα αναστέλλοντας τα παράβολα μέχρι και χθες 14 του μήνα.




Τα νέα παράβολα
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάει στη Βουλή, η διάταξη, η οποία έχει προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες και προβλέπει την αντικατάσταση του παραβόλου των 250 ευρώ, από νέα παράβολα ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος ως εξής:

-100 ευρώ για δίτροχα ως 250 κυβικά εκατοστά
-150 ευρώ για δίτροχα άνω των 250 κυβικών εκατοστών.
-200 ευρώ για οχήματα έως 1.000 κυβικά εκατοστά
-250 ευρώ για οχήματα άνω των 1.000 κυβικών.

Ετσι μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση και να ισχύσουν τα νέα παράβολα παρατείνεται η δυνατότητα ασφάλισης οχημάτων άνευ παραβόλου.

Πρόστιμα από την τροχαία
Βέβαια όσοι εντοπιστούν από την Αστυνομία ότι κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ για αυτοκίνητα και 250 ευρώ για μοτοσικλέτες, καθώς και αφαίρεση πινακίδων- άδειας οδήγησης για έξι μήνες.

800.000 ανασφάλιστοι
Πληροφορίες από τις ασφαλιστικές εταιρίες θέλουν μέχρι και το τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ήδη σπεύσει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ώστε να γλιτώσουν από το πρόστιμο. Ωστόσο από 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει τα «μπιλιετάκια» απομένει πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που φαίνεται δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και μάλλον δεν θα τα ασφαλίσουν, αφού για πολλές χιλιάδες ανασφάλιστα δεν έχουν πληρωθεί ούτε και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

Πάντως, στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έχει καταγραφεί αύξηση περίπου 15% στην παραγωγή ασφαλίστρων, αλλά σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τους περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που «φαίνονται» στο σύστημα ανασφάλιστοι.



Διαβάστε ακόμη: