Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές


Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός της επόμενης εβδομάδας προδικάζουν όλες οι παρασκηνιακές κινήσεις των προηγούμενων ημερών, ιδιαίτερα μετά το θετικό νέο για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Η Δευτέρα θεωρείται ως η μέρα κατά την οποία θα ξεκινήσουν να ξετυλίγονται οι εξελίξεις, με το οικονομικό επιτελείο να φέρεται να έχει ήδη ολοκληρώσει το σχέδιο εξόδου.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από αυτήν την ελεγχόμενη επιστροφή στις αγορές να αντλήσει ένα ποσό που θα φτάσει τα 2-4 δισ. ευρώ, με σκοπό να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τα μισά χρήματα για να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που λήγουν στις 17 Ιουλίου.




Η έξοδος πιθανότατα θα γίνει με ένα νέο πενταετές ομόλογο το οποίο ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι θέλουν να δουν να βγαίνει στην αγορά πριν από την 20ή Ιουλίου και την συνεδρίαση του ΕΣ του ΔΝΤ με θέμα την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η αξιοποίηση του μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας μετά τη συνεχή πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα κριθεί εν πολλοίς από το τελικό επιτόκιο που θα εξασφαλιστεί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστό να βρίσκεται τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με το ομόλογο του 2014, δηλαδή το 4,95%, ενώ υπάρχουν και απόψεις οι οποίες μιλούν ακόμη και για μισή μονάδα χαμηλότερα.

Εφόσον τα πάντα εξελιχθούν γρήγορα και κλείσουν ως τις 20 Ιουλίου, αυτή η δοκιμαστική έξοδος θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την απόφαση του ΔΝΤ για το χρέος, την όρεξη των αγορών και την ανταπόκρισή τους, αλλά και την επιτυχή αποπληρωμή χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ ύψους 3,85 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες.

Την εβδομάδα που πέρασε έγινε γνωστή η πληροφορία ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξίδεψε στο Λονδίνο για να προετοιμάσει τη δοκιμαστική έξοδο του Ιουλίου. Παρόμοιες κινήσει γίνονται το τελευταίο διάστημα και από τον Γιώργο Χουλιαράκη. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης συνδυάζει το πρώτο τεστάρισμα των αγορών μετά από δύο επεισοδιακά χρόνια, αλλά και την οριστική προετοιμασία του εδάφους για την έξοδο του 2018, η οποία με βάση το τρέχον μνημόνιο θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Πηγή: fortunegreece.com



Διαβάστε ακόμη: