Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με στόχο την άντληση 4,03 δισ. ευρώ


Με μια συνδυασμένη κίνηση που μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη καλύτερων όρων τιμολόγησης βγαίνει στις αγορές η Ελληνική Δημοκρατία καθώς άνοιξε επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Η Ελλάδα έδωσε τη σχετική εντολή στο σχήμα των αναδόχων ( BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC) να ανοίξουν βιβλίο για την υποβολή νέων προσφορών και ταυτόχρονα να απευθύνουν δημόσια πρόταση στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 για «ρολάρισμα» των τίτλων, με νέους λήξης το 2022.

Ειδικότερα, όσοι αποδεχθούν την προσφορά θα ανταλλάξουν τις ομολογίες λήξης 2019 που κατέχουν με τιμή εξαγοράς στο 102,6 και θα πάρουν ίσης αξίας τίτλους του νεοεκδιδόμενου 5ετούς ομολόγου.




Η ονομαστική αξία των ομολογιών λήξης 2019 ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ ενώ το Δημόσιο μέσω του νέου βιβλίου προσφορών και του ρολαρίσματος επιδιώκει να σηκώσει με το νέο 5ετές 4,03 δισ. ευρώ.

Αν ένα μεγάλο μέρος των κατόχων ομολογιών 2019 ρολάρει θέσεις τότε είναι εύκολο να επιτευχθεί σημαντική υπερκάλυψη. Άλλωστε, όλος ο σχεδιασμός φαίνεται να επιδιώκει υπερκάλυψη τουλάχιστον τρεις φορές της έκδοσης ώστε να επιτευχθεί ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95%, επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το κρατικό ομόλογο που λήγει σε έξι χρόνια.

Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου.

Στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα. Κλειδί για την επιτυχία ή μη της έκδοσης αναμένεται να αποτελέσει το επιτόκιο, με στόχο να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 4,95%.



Διαβάστε ακόμη: