Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Θετικό κλίμα για έξοδο στις αγορές μετά την πτώση των επιτοκίων σε προμνημονιακό επίπεδο


Στις αρχές του 2009 επέστρεψε χθες η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, ενώ σε προ κρίσης επίπεδα υποχώρησε και το επιτόκιο του διετούς κρατικού τίτλου, διαμορφώνοντας θετικό κλίμα για έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στον Ιούλιο ή το φθινόπωρο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και ο οίκος Rothschild έχουν επεξεργαστεί σχέδιο έκδοσης νέου τριετούς ή πενταετούς ομολόγου.

Προβάδισμα έχει το σενάριο νέου τριετούς ομολόγου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκδοθεί με δικαίωμα προτίμησης στους κατόχους υφιστάμενων ομολόγων που λήγουν το 2019. Ετσι θα μειωθεί το κόστος αναχρηματοδότησης της χώρας μας μέσω «ρολαρίσματος».

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που έφερε όμως νέα επαχθή μέτρα και σκληρή λιτότητα ως το μακρινό 2060, καθώς και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's (από Caa3 σε Caa2) ήταν οι κινητήριοι μοχλοί για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.




Χθες η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου διαμορφώθηκε στο 5,417%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιανουαρίου 2009, δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει η μεγάλη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας. Ακόμα και όταν η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, τον Απρίλιο του 2014, μέσω πενταετούς ομολόγου, το επιτόκιο του δεκαετούς τίτλου έφτανε το 5,929%, ενώ η απόδοση του πενταετούς που εκδόθηκε τότε διαμορφώθηκε στο 4,95%.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι το τελευταίο δεκαετές ομόλογο προ Μνημονίων τον Μάρτιο του 2010, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, είχε επιτόκιο 6,25%!

Από το 2010

Κάθετη πτώση κατέγραψε χθες και το διετές ομόλογο, που έκλεισε στο 4,183%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη απόδοση από τις 20 Ιανουαρίου 2010. Στο 6,379% διαμορφώθηκε εξάλλου το εικοσαετές ομόλογο, που επέστρεψε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2014, και στο 6,178% το εικοσιπενταετές ομόλογο, που κυμάνθηκε στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χθες σε αντιπροσωπία ευρωβουλευτών ότι «επικρατεί θετικό κλίμα στους επενδυτές» και «η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για έξοδο στις αγορές και προσέλκυση επενδύσεων».

Πηγή: Δημοκρατία



Διαβάστε ακόμη: