Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

"Κόκκινα" δάνεια: Εκπτώσεις 90–95% από τις τράπεζες


"Μπαζάρ" δανείων και σούπερ-εκπτώσεις, ετοιμάζουν οι τράπεζες, σαν ύστατο βήμα στην προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» των σχεδόν αδρανών, ληξιπρόθεσμων και «ξεχασμένων» δανείων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Για λίγο καιρό ακόμα, μέχρι να τα παραδώσουν έναντι... «πινακίου φακής» στις εξειδικευμένες εταιρίες ενεργούς διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι οποίες στη συνέχεια θα επιδοθούν σε κυνήγι είσπραξης με κάθε νόμιμο μέσο και πρακτική, οι τράπεζες προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους, με δέλεαρ τεράστιες εκπτώσεις και διαγραφή της οφειλής.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δάνεια κυρίως καταναλωτικά, για τα οποία οι τράπεζες μπορεί να έχουν γράψει προβλέψεις ακόμη και για το 100% (δηλαδή να τα θεωρούν τελείως χαμένη υπόθεση), οπότε αν κάτι καταφέρουν να εισπράξουν, θα είναι έσοδο. Ακόμη και το ένα ευρώ.




Υπενθυμίζεται ότι πριν την κρίση, είχαν χορηγηθεί αφειδώς δάνεια καταναλωτικά και προσωπικά, αρκετά εκ των οποίων δεν συνοδεύονταν από εμπράγματες ασφάλειες. Χωρίς αντίκρυσμα λοιπόν διεκδίκησης (χωρίς εγγυήσεις ) και για υποθέσεις δανείων που έχουν μείνει πια ξεχασμένες σε συρτάρια, κυρίως λόγω δραματικής αδυναμίας των οφειλετών να τα εξυπηρετήσουν, οι τράπεζες αποφάσισαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία σε συγκεκριμένους δανειολήπτες και, συνεπώς, στον εαυτό τους, εξυγιαίνοντας με κάποιο οριακό έσοδο τους ισολογισμούς τους.

Στη λογική αυτή, θα προτείνουν εκπτώσεις της τάξεως του 90–95% στο σύνολο της οφειλής και σε εξόφληση του υπολοίπου 5-10% σε άτοκες δόσεις. Ακόμα και οι μισοί από όσους αυτό αφορά, καταφέρουν και πληρώσουν τα ελάχιστα, η οφειλή θα διαγραφεί, δίνοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα που βαραίνει οφειλέτες και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα μπορεί να συγκεντρωθεί ακόμη και ποσό 1–2 εκατ ευρώ. Αλλωστε, σήμερα, οι τράπεζες δεν έχουν να λάβουν τίποτα από αυτά, εξ ου και θα τα πουλήσουν, ή καλύτερα θα τα αναθέσουν σε ειδικές εταιρίες, για διαχείριση.

Και μάλιστα, οι εν λόγω εταιρίες θα τα αγοράσουν σχεδόν στο μηδέν, όταν οι τράπεζες θα μπορούσαν μέσω μιας συναινετικής διγαραφής με την οριακή πληρωμή ενός μικρού ποσού εκ μέρους του οφειλέτη, να συγκεντρώσουν κάτι περισσότερο.

Αυτή η τακτική δεν αφορά για προφανείς λόγους στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία συνοδεύονται από υποθήκες ακινήτων και αξιόλογες εμπράγματες ασφάλειες.

Πηγή: news247.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642