Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Συναγερμός για τις αποδείξεις - Μυστικό σχέδιο για 14.500 ελέγχους το καλοκαίρι


Εφόδους σε 150 καταστήματα την ημέρα βάζει στόχο για τη θερινή περίοδο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Καθώς αναμένεται «χρυσή» χρονιά για τον τουρισμό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 25 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό μέσα στο 2017, η ΑΑΔΕ οργάνωσε σχέδιο για 14.500 ελέγχους για το «καυτό» τρίμηνο του καλοκαιριού στα νησιά του Αιγαίου.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως επίσης οι κοντινοί προορισμοί στην Αττική και ειδικά τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Λόγω κρίσης και επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να προγραμματίσουν μεγάλης διάρκειας διακοπές, ο Αργοσαρωνικός θεωρείται ιδανικός προορισμός σύντομων αποδράσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Για την εκτέλεση του σχεδίου, έχουν επιστρατευτεί και εφοριακοί από μικρές Δ.Ο.Υ. οι οποίοι θα βγουν από τα γραφεία για εφόδους στα νησιά κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο ούτε οι ίδιοι δεν θα γνωρίζουν πού και πότε θα αποβιβαστούν, καθώς τηρείται άκρα μυστικότητα και μόνον λίγοι επιτελείς γνωρίζουν το πλάνο των ελέγχων.




Το σχέδιο εφαρμόστηκε με επιτυχία και πέρυσι το καλοκαίρι από την ΑΑΔΕ, συμβάλλοντας σημαντικά στην υπερείσπραξη εσόδων το 2016. Για τον σκοπό αυτό, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν και ειδικά σεμινάρια στη Σύρο, με στελέχη των ελεγκτικών μονάδων που ενημερώθηκαν για τις τακτικές ελέγχων και τα αυστηρότερα πρόστιμα που επιβάλλονται πλέον –από 500 ευρώ και σε δραστηριότητες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ. Το σεμινάριο περιελάμβανε και στρατηγική σε περίπτωση επιθέσεων, προπηλακισμών και παρεμπόδισης ελέγχων.

Το απόρρητο σχέδιο των ελέγχων εστάλη με μυστικότητα, για πρώτη φορά, στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να μην γνωρίζει ουδείς εκ των προτέρων σε ποιες περιοχές, ποια μαγαζιά θα ελεγχθούν. Και αυτό, καθώς μέχρι πρότινος «έπεφτε» σύρμα, με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενοι να συμμορφώνονται μέχρι να απομακρυνθούν οι ελεγκτές από την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι ελεγκτές θα ενημερώνονται μερικές ώρες πριν από τον έλεγχο των επιχειρήσεων, εφόσον πρόκειται για συνεργεία ελέγχου που ξεκινούν από την Αθήνα, και μερικά λεπτά πριν, εφόσον πρόκειται για τοπικά συνεργεία.

Ωστόσο, οι ελεγκτές μπορεί δύο ή τρεις ώρες πριν να γνωρίζουν τον τόπο προορισμού, αλλά δεν θα γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ελέγξουν. Ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης σημειώνει, ότι, με τον τρόπο αυτόν, οι όποιες διαρροές θα περιορισθούν, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια για τα ταμεία του Δημοσίου.

Επίσης εκτιμά ότι φέτος, λόγω της καμπάνιας που έχει γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή, θα επιτευχθούν και καλύτερα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς ουδείς επιθυμεί να κλείνει η επιχείρησή του για 48 ώρες, με ενδεχόμενο να φθάνει και τις 10 ημέρες.

Βέβαια, φέτος οι ελεγκτικές αρχές δεν θα σταματούν εκεί. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο, στην περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις, άλλο συνεργείο θα ξεκινά τον έλεγχο των προηγούμενων ετών, δηλαδή θα ελέγχονται σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.



Διαβάστε ακόμη: