Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΑΑΔΕ από συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπαλλήλους της


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 3 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 6 δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η σύσταση της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που προβλέφθηκε με το νόμο 4389/2016 και λειτουργεί από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, η Αρχή καταργεί ουσιαστικά στην πράξη βασικές και καθοριστικές αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών και 6 πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και νυν υπάλληλοι της ΑΑΔΕ.
Με την αίτηση τους ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος ο οργανισμός της ΑΑΔΕ που εκδόθηκε με την υπ΄ αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1036960/2017 απόφαση της Αρχής που υπογράφεται (10.3.2017) από τον διοικητή της Γεώργιο Πιτσιλή. Παράλληλα, προσβάλλουν και ως αντισυνταγματικό τον ιδρυτικό νόμο της ΑΑΔΕ.

Στην αίτησή τους υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι η σύσταση της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος καθώς αφενός ανατίθενται σε αυτήν αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και αφετέρου είναι πολιτικά ανεύθυνη και δεν υπόκειται σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρότι υποκαθιστά την Κυβέρνηση.


Διαβάστε ακόμη: