Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Παράταση της αξιολόγησης μέχρι το φθινόπωρο φοβούνται οι τράπεζες


Αύξηση του στόχου για πωλήσεις "κόκκινων" δανείων από 30% έως και 50% σχεδιάζουν οι τράπεζες, καταρτίζοντας τη στρατηγική άμυνας στην επιδείνωση των συνθηκών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Η παράταση της αξιολόγησης και η αβεβαιότητα που προκαλεί έχει δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1 δις. ευρώ τον Ιανουάριο και 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη τον Μάρτιο, χωρίς όμως να σηματοδοτεί αποκλιμάκωση στα νέα NPLs.

Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για μία κατάσταση με μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κάνει τη ζημιά που όλοι απεύχονταν στις αρχές του χρόνου. Τότε (για την ακρίβεια από τον Δεκέμβριο του 2016) οι τραπεζίτες έλεγαν ότι αν η αξιολόγηση κλείσει "βαριά – βαριά" ως τον Μάρτιο, οι αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες είναι αναστρέψιμες. Τώρα ο Μάρτιος οδεύει προς το τέλος του, με την αξιολόγηση να φαίνεται ότι θα τραβήξει μέχρι τα τέλη Μαΐου και τους τραπεζίτες να φοβούνται πλέον για παράταση μέχρι τον Οκτώβριο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για τις τράπεζες, οι οποίες τώρα εύχονται το μη χείρον, δηλαδή ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάιο, συμβιβαζόμενες με το γεγονός ότι θα υποστούν ζημίες από τον εκτροχιασμό των στόχων για "κόκκινα" δάνεια και καταθέσεις, αλλά όχι την πλήρη καταστροφή.




Στο μέτωπο της ρευστότητάς τους, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη πιέσεις που αποτυπώνονται στην αύξηση του ELA. Προχθές το δ.σ. της ΕΚΤ αποδέχτηκε αίτημα της ΤτΕ, "λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα", για αύξηση του ανωτάτου ορίου δανεισμού από τον ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017.

Όπως σημειώνουν τραπεζίτες, το θέμα με τη ροή των καταθέσεων είναι ότι λόγω της αβεβαιότητας έχουν ανακοπεί οι εισροές που είχαν ξεκινήσει να μπαίνουν στο σύστημα. Επιπλέον, αν και το ημερήσιο όριο αναλήψεων έχει αυξηθεί μόλις κατά 5%, εντούτοις από την αρχή του χρόνου έχουν αποπληρωθεί πολλά υγιή δάνεια (κυρίως από επιχειρήσεις), απομειώνοντας το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων κατά περίπου 3,5 δις. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη του μήνα, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2016 των τραπεζών, η ΤτΕ θα δημοσιεύσει την Έκθεσή της για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Στην πρώτη Έκθεση που αφορούσε στην πορεία των στόχων μέχρι και 30/9/2016, οι τράπεζες, υπό θετικές συνθήκες, είχαν επιτύχει οριακή θετική απόκλιση από τον στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (μειώθηκαν στα 106 δις. ευρώ), αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατέληξαν αυξημένα κατά 1,5% από τον στόχο (διαμορφώθηκαν στα 79,3 δις. ευρώ).

Χθες, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Έκθεσης της ΕΚΤ για την εποπτεία το 2016, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα των NPLs σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς τα βαρίδια στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς περιορίζουν τα κέρδη, αλλά και τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία. Όπως τόνισε η επικεφαλής του SSM, το πόσο γρήγορα μπορεί μια τράπεζα να επιτύχει την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρτάται και από το νομικό και δικαστικό σύστημα της χώρας. Κάλεσε δε τις εθνικές αρχές να βοηθήσουν τις τράπεζες, καθιστώντας τα δικαστικά συστήματα πιο αποτελεσματικά, αυξάνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης στις εξασφαλίσεις, θεσπίζοντας ταχύρρυθμες διαδικασίες εξωδικαστικών ρυθμίσεων και ευθυγραμμίζοντας τα φορολογικά κίνητρα.

Πηγή: Capital.gr


Διαβάστε ακόμη: