Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Πώς το Δημόσιο "μπλοκάρει" τις επενδύσεις


Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην αγορά οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων, αφού όπως επισημαίνουν επώνυμοι επιχειρηματίες στη στήλη, είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την ανάπτυξη να κρατά για χρόνια στα συρτάρια επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και την ενέργεια, ο οποίος αν και έχει καταθέσει εδώ και περίπου δύο χρόνια φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά για την ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, να μην έχει λάβει ποτέ απάντηση και να αναγκάζεται να «αποσύρει» την εγγυητική επιστολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει από ελληνική τράπεζα.

Ο λόγος; «Δεν μπορούμε να πληρώνουμε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο μόνο για το κόστος της εγγυητικής, αφού οι προμήθειες στην τράπεζα κινούνται στο 5 με 6% ετησίως, χωρίς να έχουμε καμία εικόνα για το αν θα πραγματοποιηθεί και πότε η επένδυση…» Και επισημαίνουν χαρακτηριστικά στη στήλη: «Είναι δυνατόν η ηγεσία του υπουργείου οικονομίας επί των ημερών Γιώργου Σταθάκη, να μην μπει καν στον κόπο να μας... ακούσει, όταν εμείς είναι δεδομένο ότι θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Τέτοια αδιαφορία δεν έχουμε συναντήσει σε καμία χώρα του κόσμου που δραστηριοποιούμαστε» λένε χαρακτηριστικά.




Και επειδή μιλάμε για τράπεζες και τραπεζικά στελέχη, πρέπει να σημειώσουμε ότι στα διοικητικά συμβούλια των περισσότερων τραπεζών, επικρατεί πραγματική Βαβέλ, καθώς οι ορισμένοι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλοδαποί σύμβουλοι όχι μόνον απαιτούν στις συνεδριάσεις να παρίστανται διερμηνείς της αγγλικής γλώσσας αλλά και διερμηνείς της δικής τους. Αιτιολογούν δε τη στάση τους ως απόλυτα δικαιολογημένη καθώς στη διάρκεια των συμβουλίων εξετάζονται ζητήματα αμιγώς τραπεζικού και οικονομοτεχνικού χαρακτήρα επί των οποίων τοποθετούνται με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα λόγω της περιρρέουσας κατάστασης με την αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα προβλήματα ανακύπτουν στην Εθνική Τράπεζα καθώς η διοίκηση της δεν γνωρίζει εάν θα παραμείνει μετά τη Γενική Συνέλευση του Απριλίου και ως εκ τούτου στα Δ.Σ. όχι μόνον δεν λαμβάνεται καμία απόφαση, ακόμη και για οργανωτικά ζητήματα, αλλά τα 5 αλλοδαπά μέλη του Συμβουλίου ζητούν αναλυτικά και κατά γράμμα στη μητρική τους τις εισηγήσεις των Ελλήνων ιθυνόντων.

Ο ύποπτος ρόλος των ξένων

Κατά τις ίδιες πηγές, αντίστοιχα ζητήματα παρουσιάζονται και σε άλλες τράπεζες όπου έχουν «παγώσει» καθολικά οι εγκρίσεις δανείων, αναχρηματοδοτήσεων και πάσης φύσεως ομοειδών χρηματοδοτικών εργασιών ακόμη και στον ενεργό ναυτιλιακό κλάδο. Επιπλέον διάσπαρτη είναι πλέον η φημολογία περί ανεξέλεγκτης δράσης των ξένων συμβούλων οι οποίοι λέγεται ότι «μοιράζονται» μεταξύ τους το περιεχόμενο των συζητήσεων τους στα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών με σκοπό την τελική συγχώνευση. Το κέντρο ή τα κέντρα στα οποία καταλήγει όλος αυτός ο όγκος των «διασταυρούμενων στοιχείων» δεν είναι το ΤΧΣ αλλά τράπεζες και επενδυτικοί όμιλοι του εξωτερικού (ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού) που περιμένουν εναγωνίως να αναπτύξουν τα κερδοσκοπικά τους σχέδια. Κι επειδή οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει, ιδιώτες μεγαλομέτοχοι έχουν αναλάβει την ενημέρωση των δικαστικών αρχών και τη σχετική παρακολούθηση όλων αυτών των «διαδρομιστών - τεχνοκρατών» που πηγαινοέρχονται συχνά στο Σίτυ του Λονδίνου.

Πηγή: Παραπολιτικά


Διαβάστε ακόμη: