Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΔΝΤ: Δεν είναι λύση οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις


Μήνυμα με αποδέκτες τους Ευρωπαίους στέλνει το ΔΝΤ σε ανάρτηση στο blog του Ταμείου από τον επικεφαλής οικονομολόγο Μόρις Ομπσφελντ, τον επικεφαλής για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν και τον επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ταμείου, Σον Χέιγκαν.

Υπό τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα κρατικά χρέη» και σε μια γενική (υποτίθεται) ανάλυση των θέσεων του Ταμείου, οι συντάκτες του άρθρου μιλούν για μια περίπτωση που μοιάζει όμοια με την ελληνική χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά στην Ελλάδα σε όλα τα σημεία του κειμένου.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ - μέσω ενός ακόμη blog κορυφαίων στελεχών του -«πετάει το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και επαναφέρει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όλα αυτά λίγο μετά τη δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνιούτσιν ότι η Ελλάδα είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα!




Στην όχι τυχαία ως προς το timing και το περιεχόμενο ανάρτηση τα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

- Είναι σημαντικό για να γίνει εφικτή η αποπληρωμή του χρέους «να συγκεκριμενοποιηθούν με ρεαλιστικό τρόπο τα επίπεδα των πρωτογενών πλεονασμάτων» ούτως ώστε να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με πρωτογενή πλεονάσματα το ύψος των οποίων μπορεί να καταστεί δυσβάσταχτο για μία οικονομία, πλήττοντας κατάφωρα ακόμη και την είσπραξη φόρων.

- Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από το υψηλό επικρεμάμενο χρέους επηρεάζει αρνητικά την πολιτική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις, καθώς οι πολίτες ενδέχεται να θεωρήσουν ότι οι θυσίες τους γίνονται κατά κύριο λόγο προς όφελος των πιστωτών!

- «Όταν ένα κρατικό χρέος είναι τόσο υψηλό που καθίσταται μη βιώσιμο» υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο «καταλυτικός» ρόλος του Ταμείου για σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και οικονομική στήριξη δεν αρκεί.

- «Οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα θα πρέπει να στηρίζονται σε ρεαλιστικές και όχι «ηρωικές» προβλέψεις για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης».

- Η αβεβαιότητα από ένα ανεπίλυτο πρόβλημα χρέους αποθαρρύνει τις επενδύσεις και μπορεί να υποσκάψει την ανάκαμψη άρα και την επιτυχία του εφαρμοζόμενου προγράμματος.

- «Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας έχει ιδιαίτερη σημασία όταν μια χώρα είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης». Προφανώς αναφέρονται στην Ελλάδα αφού το ΔΝΤ δεν έχει πια πρόγραμμα σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Η «διακριτική» αναφορά στην Ελλάδα

Το αίτημα για νέα μείωση χρέους προκύπτει μέσα από σύγκριση Ελλάδας και Ουκρανίας, καθώς στη δεύτερη η εμπλοκή του ΔΝΤ συνδυάστηκε με κούρεμα. Αντιθέτως «στην περίπτωση των συνεχιζόμενων συζητήσεων με την Ελλάδα, θεωρήσαμε προτιμότερο ένα πλαίσιο που επικεντρώνεται στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, κυρίως διότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη επέλεξαν να παράσχουν ελάφρυνση χρέους μέσα από πολύ σημαντική επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση επιτοκίων παρά μέσω εμπροσθοβαρών κουρεμάτων».

Το μήνυμα προς την Ευρώπη

Στη συνέχεια οι συντάκτες του κειμένου επιστρέφουν στις γενικές παρατηρήσεις που μόνο γενικές δεν είναι εφόσον είναι προφανές ότι αναφέρονται στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν ότι μια «υπερβολικά ασαφής δέσμευση» για την αντιμετώπιση του χρέους αυξάνει την αβεβαιότητα και στις αγορές και υπονομεύει την επιτυχία του προγράμματος. «Επιπλέον, παρότι μπορούμε να συμφωνήσουμε να συνδέσουμε την ελάφρυνση χρέους με προϋποθέσεις που αφορούν στην τήρηση στόχων πολιτικής, αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί ώστε η στρατηγική για το χρέος να παραμένει αξιόπιστη».

Κοντολογίς το Ταμείο εμφανίζεται να λέει στους Ευρωπαίους: δεσμευτείτε τώρα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους χωρίς να τα συνδέετε με υπερβολικά μέτρα/στόχους για την Ελλάδα διότι αυτό πλήττει την αξιοπιστία του προγράμματος.

Η ανάρτηση κλείνει με την παρακάτω φράση-μήνυμα: «Το να προσποιείται κάποιος ότι χρέη που είναι αδύνατο να πληρωθούν, μπορούν να πληρωθούν, το μόνο που κάνει είναι να απομυζά την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών προσαρμογής της χρεωμένης χώρας, οδηγώντας τελικά όλα τα μέρη σε μεγαλύτερες απώλειες από αυτές που θα είχαν αν είχαν αντιμετωπίσει γρήγορα τα πραγματικά γεγονότα».

Πηγή: newmoney.gr


Διαβάστε ακόμη: