Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Σε πολιτικό επίπεδο στο Βερολίνο θα κριθεί η τύχη της β' αξιολόγησης


Πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος με την ελληνική αξιολόγηση αναλαμβάνει η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην Αθήνα, αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στις συναντήσεις που θα έχει με Κριστίν Λαγκάρντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Το περιεχόμενο της πρότασης δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν πως περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί το ύψος του ποσού που θα εκταμιεύσει, ενώ συζητείται και το θέμα του χρέους, χωρίς, όμως, επίσημες ανακοινώσεις έως τις γερμανικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι πιθανότητες να υπάρξει τη Δευτέρα μία πολιτική συμφωνία «είναι 50 - 50», τα ραντεβού στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ δείχνει ότι η τύχη του ελληνικού ζητήματος θα αποφασιστεί στη γερμανική πρωτεύουσα, σε ανώτατο πολιτικά επίπεδο και όχι στο Eurogroup.




Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον αν και τι είδους υποχωρήσεις θα εμφανίσει το ΔΝΤ και αν θα διευκολύνει τη συμφωνία.

Αν δηλαδή το ΔΝΤ αλλάξει τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις του για νέα μέτρα, αν το Βερολίνο θα προχωρήσει σε μία πιο λεπτομερή περιγραφή-δέσμευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να προνομοθετήσει με ρήτρα αναίρεσης τη μείωση του αφορολόγητου και να περάσει στον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (κόφτη) νέα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Μένει βέβαια να αποφασισθεί για πόσα χρόνια θα παραμείνει ο στόχος του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μετά το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, οι συναντήσεις στο Βερολίνο δεν αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση με δεδομένο ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ζητήσει πολιτική λύση εκτός Eurogroup, γι' αυτό άλλωστε αρνήθηκαν την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Στο παρασκήνιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εντείνει τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με ομολόγους του και επικεφαλής των θεσμών ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Εurogroup, ενώ παρασκηνιακές επαφές με κορυφαίους παράγοντες του εξωτερικού έχει και ο Αλέξης Τσίπρας.


Διαβάστε ακόμη: