Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Τα τρία «αγκάθια» για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό


Το «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο, η ευθύνη των εγγυητών και το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, παραμένουν τα τρία επίμαχα θέματα διαφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών για την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», αγκάθι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποστηρίξει τεχνικά τη διαδικασία. Η δημιουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα γίνεται η κατάθεση όλων των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν την επιχείρηση, απαιτεί αρκετούς μήνες –ειδικά εάν γίνει με ρυθμούς Δημοσίου– παρατείνοντας τον χρόνο μέχρι την ενεργοποίηση του νόμου. Ηδη η καθυστέρηση και οι παρατεταμένες συζητήσεις με τους θεσμούς, που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για διαγραφές και με το δεδομένο ότι ο νόμος θα αφορά χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ωθεί επιχειρήσεις σε αθέτηση των υποχρεώσεών τους προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, όταν αυτός ψηφιστεί. Επίμαχα θέματα διαφωνίας με τους θεσμούς κατά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις που γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια το τελευταίο διάστημα είναι:




Το «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο και το κατά πόσον η διαγραφή θα επεκταθεί και στους παρακρατούμενους φόρους, δηλαδή τον ΦΠΑ και τον ΦΜΥ. Οι θεσμοί επιμένουν ότι το «κούρεμα» οφειλής, για όσες επιχειρήσεις προκριθεί ως λύση για τη βιωσιμότητά τους, να γίνεται χωρίς εξαιρέσεις και να είναι σε αναλογία με το «κούρεμα» που προκύπτει για τους υπόλοιπους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Με την άποψη αυτή διαφωνεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προτάσσοντας την απώλεια εσόδων και την απόκλιση από τους στόχους είσπραξης που έχει θέσει.

Το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν στο σύστημα. Το υπουργείο Οικονομίας που έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων προτείνει το όριο να είναι οι 20.000 ευρώ, ενώ τόσο οι τράπεζες όσο και η τρόικα προτείνουν τις 50.000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα μαζικών προσφυγών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που θα προκαλούσαν συμφόρηση στο σύστημα.

Η ευθύνη των εγγυητών είναι κρίσιμο θέμα, με δεδομένο ότι πολλά επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια στη χώρα μας έχουν δοθεί με την εγγύηση συγγενικών προσώπων του επιχειρηματία. Οι θεσμοί αξιώνουν το «κούρεμα» της οφειλής να μην αφορά τους εγγυητές, παραγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα. Ο τράπεζες συντάσσονται στο θέμα αυτό με την άποψη του υπουργείου Οικονομίας, που προτείνει ενιαίο «κούρεμα» και για τους εγγυητές, θεωρώντας ότι εάν εξαιρεθούν, θα μειωθεί το ενδιαφέρον όσων έχουν ορίσει εγγυητή για το δάνειό τους συγγενικό τους πρόσωπο.

Ειδική διάταξη θα είναι στο νομοσχέδιο η ασυλία των τραπεζικών στελεχών αλλά και των δημόσιων λειτουργών που υπογράφουν το «κούρεμα» των οφειλών του δανειολήπτη. Η διάταξη θα προβλέπει ότι μηνυτήρια αναφορά θα κατατίθεται μόνο κατόπιν εντολής της εποπτικής αρχής, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος στην περίπτωση των τραπεζικών στελεχών και του γενικού επιθεωρητή στην περίπτωση των δημόσιων λειτουργών. Προϋπόθεση για την ασυλία είναι να έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.


Διαβάστε ακόμη: