Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Μέτρα και αντίμετρα: «Σκωτσέζικο ντους» για τους φορολογούμενους


Στον αστερισμό της... συμφωνίας του Eurogroup κινούνται τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρώντας να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για το τι τελικά θα περιλαμβάνει. Τα όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα από υπουργικά χείλη μάλλον θυμίζουν «σκωτσέζικο ντους» για τους φορολογούμενους.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα όσα δήλωσαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης που παραδέχτηκε ότι το τίμημα της συμφωνίας για κάποιους θα είναι βαρύ και από την άλλη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης που υποσχέθηκε ακόμα και 14η σύνταξη που θα φέρει η συμφωνία με τους δανειστές

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε ότι το τίμημα της συμφωνίας για κάποιους τουλάχιστον θα είναι βαρύ. "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή των περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων".

Επίσης, παραδέχεται ότι ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε ενέχει τον κίνδυνο να μην εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης, σε περίπτωση υστέρησης έναντι του δημοσιονομικού στόχου, σε αντίθεση με τις επιβαρύνσεις που θα υλοποιηθούν, όποιο και αν είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.




Το αναπτυξιακό αντίβαρο
Πέρα από την ανάδειξη των ισοδύναμων μέτρων η κυβέρνηση "ποντάρει" και στο σχέδιο ανάπτυξης, προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη όταν θα κληθεί να ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων.
Το σχέδιο ανάπτυξης συζητήθηκε εκτενώς σε κυβερνητικό επίπεδο χθες και τα βασικά του σημεία διαδόθηκαν ατύπως μέσω ενημέρωσης κυβερνητικών πηγών.

Το 30 σελίδων κείμενο που προαναγγέλλουν οι πηγές δεν είναι δημοσίως γνωστό (τουλάχιστον όχι στην τελική του μορφή). Γιατί όλους τους προηγούμενους μήνες διάφορα σχέδια έχουν ξανασυζητηθεί αφού η ιστορία του αναπτυξιακού σχεδίου είναι παλιά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης τον Μάιο του 2015. Μαζί με το θρίλερ του 2015 ο στόχος αυτός μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2016, αλλά και πάλι μεταφέρθηκε χρονικά κατά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης για τους πρώτους μήνες του 2017.

Προ εβδομάδων πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία πρόταση το πρώτο δίμηνο του 2017 στους θεσμούς.

Ο χρόνος
"Ο εκλογικός κύκλος των χωρών αυτών (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) λειτουργεί εις βάρος μας" ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης περιγράφοντας την θέση της διαπραγματευτικής ομάδας για συμφωνία αν όχι τον Μάρτιο, μέσα στον Απρίλιο.
Πρώτο ορόσημο είναι αυτό του Eurogroup της 20ής Μαρτίου το οποίο θεωρείται (από πλευράς θεσμών) σχεδόν χαμένο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι εξ αποστάσεως ζυμώσεις συνεχίζονται όπως και οι επαφές με την ελληνική πλευρά. Το κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι το νέο πακέτο μέτρων των 2,7-3,6 δισ. ευρώ (4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ), αλλά και των ανταλλαγμάτων/ισοδυνάμων τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο αν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Σπίρτζης: Θα δώσουμε και 14η σύνταξη

Σε διαφορετικό κλίμα οι τοποθετήσεις του κ. Σπίρτζη ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο ακόμα και για 14η σύνταξη που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους πληγούν από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η συμφωνία με τους δανειστές, εφόσον επιτευχθούν τα απαιτούμενα πλεονάσματα:

«Όταν έχουμε δέσμευση για τη χώρα από το ’19 να έχουμε 3,5% πλεονάσματα και θέλουν να μας βάλουν πρόσθετα 4,5 δισ. , αυτό από τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν σήμερα έχει ανατραπεί και για κάθε ευρώ που θα ζητάνε να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνση» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης υπογραμμίζοντας πως αυτό θα επιτευχθεί «με τη 13η σύνταξη, με τη 14η σύνταξη με ό,τι χρειάζεται εφόσον έχουμε πλεονάσματα».

«Η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξειδικεύσουμε τη δίκαιη ανάπτυξη, πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική σε ένα άλλο μοντέλο για τη χώρα. Η δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά που είχε η παραγωγική δομή της χώρας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε δράσεις κατανάλωσης, αλλά σε δράσεις παραγωγής.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενταχθούν οι δημόσιες υποδομές, τα ιδιωτικά έργα, πως βοηθάμε την παραγωγική διαδικασία, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, την ενέργεια, τις μεταφορές….

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μείωση της ανεργίας 4% και ο υπολογισμός και η εισήγηση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Παπαδημητρίου χτες και το σχέδιο που έχουμε είναι τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια να έχουμε δραματική μείωση της ανεργίας» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Την ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κρούει των κώδωνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση, καλώντας την να κλείσει το συντομότερο τη συμφωνία με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αφού όσο επικρατεί η αβεβαιότητα αυξάνονται οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα.


Διαβάστε ακόμη: