Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ της διαπραγμάτευσης

Τον δρόμο πως στους Θεσμούς μοιάζει να έδειξε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά και το αίτημα της Αθήνας για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με πολιτική διαπραγμάτευση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Κατά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το πρωί, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η κ. Μέρκελ απέρριψε την ιδέα την πολιτικής διαπραγμάτευσης προτρέποντας τον έλληνα πρωθυπουργό να συνεργαστεί με τους θεσμούς, τονίζοντάς του, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο, πως προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του αδιεξόδου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παράλληλα συμφώνησαν και οι δύο πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο.

Στις συνομιλίες που είχαν, η κ. Μέρκελ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία της Άγκυρας, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το κυπριακό και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Αθήνας στις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη την εφαρμογή της Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο χωρίς να υπονομεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την σταθερότητα της περιοχής με τις προκλητικές διεκδικήσεις.




«Όλα ή τίποτα» απαντά το Μαξίμου

Από πλευράς τους κυβερνητικά στελέχη μετά το πέρας της άτυπης συνόδου περιγράφουν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ως μια ακόμα παρτίδα σκληρού πόκερ...

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι το παιχνίδι δεν έχει κριθεί και ότι ακόμη και τώρα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου αρχές του Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά (νομοθέτηση στη Βουλή) και να κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.

Διαφορετικό είναι βέβαια το μήνυμα που έρχεται από τους θεσμούς, αφού ήδη στους ευρωπαϊκούς κύκλους συζητείται η πιθανότητα παράτασης της διαπραγμάτευσης και τους πρώτους μήνες της άνοιξης.

Το εν λόγω σενάριο απεύχεται το Μαξίμου αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα δει τους στόχους της ένταξης στο στο QE από την ΕΚΤ και της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές να απομακρύνονται.

«Οι δανειστές «πατάνε» στην επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει τις κάλπες και πιστεύουν ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε πολλές υποχωρήσεις» λένε κυβερνητικές πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση.

Προσθέτουν όμως ότι «και η ελληνική πλευρά ποντάρει στην βούληση της Ευρώπης να μην δημιουργούνται εστίες αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της σε μία κρίσιμη εκλογική χρονιά όπως το 2017».

«‘Ή όλα ή τίποτα» επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες που διευκρινίζουν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για κανένα μέτρο εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα σε ένα συνολικό πακέτο. Που θα αφορά το τρέχουν πρόγραμμα (δημοσιονομικά, ενεργειακά, εργασιακά) και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περίοδο μετά το 2018.

Η εξίσωση είναι δύσκολη αναφέρουν αρμόδιες πηγές αναγνωρίζοντας ότι ο μεγάλος άγνωστος σ’ αυτήν είναι το ΔΝΤ. Κυβέρνηση και δανειστές περιμένουν την Δευτέρα την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου όχι για να καταλάβουν τις προθέσεις του αναφορικά με την συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πρωτίστως για να κατανοήσουν προς ποια κατεύθυνση κινείται.

Πηγή: insider.gr