Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Πέντε εμπόδια στην καταβολή 95.000 νέων συντάξεων


"Στρωμένος" με πέντε "νάρκες" είναι ο δρόμος της εκκαθάρισης 95.000 αιτήσεων για κύρια σύνταξη.

Και αυτό γιατί λείπει ο δείκτης μισθών από την ΕΛΣΤΑΤ και έτσι δεν μπορούν να υπολογιστούν προπαντός οι συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016.

Την ίδια στιγμή το χαράτσι στους επαγγελματίες και στους αγρότες δεν φαίνεται να φέρνει τα προβλεπόμενα έσοδα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και έτσι γίνεται δύσκολη η εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Παράλληλα αργεί η δόση από τους θεσμούς λόγω της εκκρεμούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα μπορούσε να "κλείσει" τις "τρύπες" που θα αφήσουν πίσω τους τα ανείσπρακτα χαράτσια.

Εξάλλου, υπολειτουργεί ο ΕΦΚΑ και έτσι ακόμα και αν εξασφαλιζόταν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την καταβολή των νέων συντάξεων, δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είναι δυνατή η πραγματοποίησή της στη διορία που έχει θέσει ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός.




Στον προϋπολογισμό του 2017 έχουν εγγραφεί 859 εκατ. ευρώ για την καταβολή των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη έως τον Οκτώβριο, αλλά οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο "μέτωπο" του ασφαλιστικού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας για την εκταμίευση αυτού του ποσού "στην ώρα του".

Και αυτό γιατί ο τύπος υπολογισμού των νέων συντάξεων δεν είναι ακόμα έτοιμος, δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει παραδώσει στο Υπ. Εργασίας το διαχρονικό δείκτη μισθών ο οποίος θα αποτελέσει τον τρίτο "συντελεστή" με βάση τον οποίο θα προκύψουν οι συντάξεις. Οι άλλοι δύο "συντελεστές", σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, είναι τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά μέσες μηνιαίες αποδοχές κάθε ασφαλισμένου καθ΄όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του.

Δεν λείπει, όμως, στον ΕΦΚΑ μόνο ο τύπος υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η επιβολή του ασφαλιστικού χαρατσιού επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών από 1/1/2017 δεν αναμένεται να φέρει τα προϋπολογισμένα έσοδα και έτσι θα διευρυνθεί το έλλειμμα του ΕΦΚΑ, δυσκολεύοντας δραματικά την εκταμίευση των απαιτούμενων ποσών κάθε μήνα για την καταβολή των νέων συντάξεων.

Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούλιο του 2017 αναμένονται κοντά στα 1,250 δισ. ευρώ. Κάθε απόκλιση από αυτό το στόχο θα αποτελέσει παράγοντα διεύρυνσης του ελλείμματος του ΕΦΚΑ και έτσι παράγοντα μη έγκαιρης καταβολής των νέων συντάξεων.

Στην αύξηση του "χρηματοδοτικού κενού" στον ΕΦΚΑ για την καταβολή των νέων συντάξεων συντείνει και η καθυστέρηση της δόσης από τους θεσμούς, λόγω του ότι εκκρεμεί το "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Στο Υπ. Εργασίας είχαν προϋπολογίσει ακόμα και να αντλήσουν το σύνολο των 859 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ικανοποίηση των 95.000 εκκρεμών συντάξεων από τις δόσεις του δανείου των θεσμών.

Προς το παρόν είναι εντελώς "ανοιχτό" το πότε θα "κλείσει" η αξιολόγηση. Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση να κλείσει η αξιολόγηση τέλη Μαρτίου, το Δημόσιο και έτσι και ο ΕΦΚΑ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια της δόσης ένα μήνα μετά, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει ο ΕΦΚΑ σχεδόν στον υποδιπλάσιο από τον αρχικά προϋπολογισμένο χρόνο (δηλαδή σε 5-6 μήνες αντί για 10), να απορροφήσει τα αναγκαία κεφάλαια για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ακόμα, όμως, και να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις νέες συντάξεις λόγω της έστω και καθυστερημένης εκταμίευσης της δόσης από τους θεσμούς, δεν θα έχει έλθει η "ομαλότητα" στον ΕΦΚΑ. Το "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης έχει ως όρο τη συμφωνία της κυβέρνησης σε νέες περικοπές στις συντάξεις. Αυτό αναμένεται να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την ήδη διαταραγμένη –λόγω του χαρατσιού – σχέση μεταξύ είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και καταβολής συντάξεων, παρά το γεγονός ότι οι νέες περικοπές στις συντάξεις δρομολογούνται για μετά το 2019.

Εξάλλου, ο φορέας ο οποίος καλείται να υλοποιήσει το πλάνο εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δηλαδή το νέο ασφαλιστικό υπερ-ταμείο (σ.σ. ΕΦΚΑ) βρίσκεται ακόμα σε "βρεφικό" στάδιο.

Το σύνολο αυτό των παραγόντων είναι πολύ πιθανό πλέον να μην επιτρέψει στον ΕΦΚΑ να απορροφήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 τα προϋπολογισμένα κονδύλια για την ικανοποίηση 95.000 εκκρεμών συντάξεων, ακόμα και αν αυτά τα κονδύλια διασφαλιστούν.

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να επιστρέψει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ποσό το οποίο δεν διατέθηκε για το σκοπό αυτό. Αν ο ΕΦΚΑ δεν επιστρέψει το αδιάθετο ποσό,τότε το ΓΛΚ δεν θα εκταμιεύσει την προβλεπόμενη επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ μέχρι το ποσό το οποίο παρακρατήθηκε από τον ΕΦΚΑ.

Πηγή: capital.gr


Διαβάστε ακόμη: