Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Πώς θα εξασφαλίσετε περίθαλψη με 50 ή και 0 ένσημα


Στο τέλος Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η περίοδος κατά την οποία οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους με μόλις 50 ένσημα.

Έτσι, οι υπολογιστές του ΕΦΚΑ που διαδέχτηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα «τρέξουν» και πάλι προκειμένου να εντοπίσουν ποιοι θα πάρουν «ασφαλιστική ικανότητα με μειωμένες προϋποθέσεις» για τον χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2017 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Από τι θα εξαρτηθεί αυτό;




Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα εξασφαλίσουν ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 01/03/2017 έως 28/02/2018 με τη συμπλήρωση 50 ημερών ασφάλισης:

1. Κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2016)

2. Κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης του τελευταίου ημερολογιακού τριμήνου

Ασφαλιστική ικανότητα, θα χορηγείται επίσης και σε άλλες κατηγορίες οι οποίες είναι:
· Οι άνεργοι ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α'273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Γι’ αυτούς, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2018.

· Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ» και των επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους. Γι’ αυτούς, και για την περίοδο από 1/3/2017 έως 28/2/2018, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης. Ειδικά για τους εργαζόμενους της παραγράφου αυτής, η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται μετά από έλεγχο της απασχόλησης που θα προκύπτει από σχετική βεβαίωση του Τμήματος Εσόδων του Υποκ/τος ελέγχου της Επιχείρησης.

· στους πωλητές Λαϊκού Λαχείου, οι οποίοι υπάγονται στο κεφάλαιο ΙΓ του Κανονισμού Ασφάλισης του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2017 έως 28/2/2018, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος χωρίς τη προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, «για τους ασφαλισμένους των περ. α, β και δ' (δηλαδή όλους όσους προαναφέρθηκαν πλην των εργαζομένων στα Ναυπηγεία) καθώς και για τα απογεγραμμένα έμμεσα μέλη τους (σύζυγος και τέκνα μέχρι 24 ετών) το πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα γνωστοποιήσει μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός ηλεκτρονικά την ασφαλιστική ικανότητα στους Παρόχους Υγείας.


Διαβάστε ακόμη: