Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό


Περί τις 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν τελικά εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που «ανέβηκε» προς διαβούλευση μόλις την περασμένη Τρίτη.

Τελικά οι υποσχέσεις που δόθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες από την κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά παρέμειναν υποσχέσεις, αφού ο νόμος από τις 400.000 που ήλπιζαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, μόνο οι 100.000 και υπό προϋποθέσεις, θα μπορέσουν να το επιχειρήσουν. Το moneypro σήμερα, μέσα από 15 ερωτήσεις-απαντήσεις δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να ενταχθούν στον νόμο.




1. Τι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων;

Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία οι επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, κι εφόσον είναι βιώσιμες, θα μπορούν να διακανονίζουν τα χρέη τους, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.

2. Ποιες επιχειρήσεις αφορά;
Μπορούν να υπαχθούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις - όσες έχουν πτωχευτική ικανότητα - οι οποίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 είχαν οφειλές προς τράπεζες σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν ρυθμίσει δάνεια μετά την 1η Ιουλίου του 2016.

3. Ποια χρέη μπορούν να διακανονιστούν;
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά κι εκείνα που προέρχονται από τη μη πληρωμή επιταγών λόγω ανεπαρκούς υπολοίπου. Επίσης μπορούν να ρυθμιστούν και οφειλές από διαταγές πληρωμών ή δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε βάρος του οφειλέτη λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

4. Υπάρχει κατώτατο ή ανώτατο όριο οφειλών για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό;
Υπάρχει κατώτατο όριο. Και είναι τα 20.000 ευρώ. Δηλαδή τα χρέη θα πρέπει να είναι άνω των 20.000 ευρώ.

5. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου;
Όχι, καθώς εκείνοι μπορούν να αξιοποιήσουν το νόμο Κατσέλη.

6. Ισχύουν άλλοι περιορισμοί;
Δεν μπορεί να συμμετέχουν επιχειρηματίες έχουν χρέη σε ποσοστό άνω του 85% σε έναν πιστωτή.

7. Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να ρυθμιστούν τα χρέη;
Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα θα πρέπει σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις να έχουν θετικό αποτέλεσμα προ φόρων.
Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα θα πρέπει σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις να έχουν θετικά προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αποτελέσματα ή να έχουν καθαρή θέση.

8. Πού και μέχρι πότε μπορούν οι οφειλέτες να υποβάλλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό;
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Μέχρι να λειτουργήσει οι οφειλέτες θα μπορούν να αποστέλλουν έντυπα ή ψηφιακά τις αιτήσεις τους στις διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα έχει ισχύ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

9. Αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο του οφειλέτη;
Πράγματι, με την αίτηση υπαγωγής δίνεται η δυνατότητα στον συντονιστή και τους συμμετέχοντες πιστωτές να διασταυρώσουν όλα τα στοιχεία και δεδομένα, κάνοντας ακόμη και χρήση των διατάξεων που προβλέπουν την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

10. Ποιος είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών ώστε να βρεθεί λύση διακανονισμού στον οφειλέτη;
Η ΕΓΔΙΧ εντός δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης ορίζει συντονιστή της υπόθεσης. Υπάρχει μητρώο ειδικών διαμεσολαβητών, με 320 άτομα σε όλη τη χώρα κι από εκεί γίνεται η επιλογή.

11. Πότε ξεκινά και πόσο διαρκεί η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού;
Ο συντονιστής αφού ελέγξει την πληρότητα του φακέλου του οφειλέτη εντός δύο ημερών αποστέλλει την αίτηση στους πιστωτές καλώντας τους να δηλώσουν την πρόθεσή τους για συμμετοχή.

Αν δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής πιστωτές που είναι δικαιούχοι τουλάχιστον του 50% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη, τότε ξεκινά ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Με μια σειρά ενεργειών κι εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων οι πιστωτές προτείνουν λύσεις, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα υποβολής αντιπροτάσεων διακανονισμού, ενώ μπορεί να οριστεί και εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα υποβάλλει σχέδιο βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Υπολογίζεται ότι το ανώτατο χρονικό διάστημα της διαδικασίας μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.

12. Πότε λαμβάνεται απόφαση για ρύθμιση των οφειλών;
Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία 3/5 των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 2/5 των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών υπογράφεται με επιμέλεια του συντονιστή μεταξύ των συναινούντων πιστωτών η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών και υποβάλλεται προς επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας.

13. Προστατεύεται ο οφειλέτης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης;
Ναι, προστατεύεται για 70 ημέρες και μπορεί να αιτηθεί και άλλο διάστημα έως τέσσερις μήνες.

14. Η πρόταση αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει και διαγραφή οφειλών;
Ναι. Για τα χρέη, όμως προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν επιτρέπεται η διαγραφή χρεών από ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, εισφορών εργαζομένων και από καταπτώσεις εγγυήσεων που δόθηκαν σε δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

15. Μπορούν να γίνονται και δόσεις αποπληρωμής χρεών;
Ναι. Για το Δημόσιο υπάρχει ο περιορισμός των 120 δόσεων. Αν τα χρέη όμως είναι πάνω από 2 εκατ. ευρώ και υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου τότε αυτές μπορεί να είναι περισσότερες.

Πηγή: Παραπολιτικά


Διαβάστε ακόμη: