Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Βίτσας: 2.500 άτομα που προσλήφθηκαν για τα hot spots, δεν εργάστηκαν ποτέ σε αυτά!

Δημοσιεύματα που προέκυψαν μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση παρότι διόρισε 2.500 άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες των hot spots που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν εργάστηκαν ποτέ σε αυτά, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στο μέτρο της δικής μας εμπλοκής, και ιδιαίτερα της δικής μου εμπλοκής, περίπου πέρυσι το Μάρτιο βγήκε ένα πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας για την συμμετοχή για τις προσλήψεις για δουλειά στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots. Ήδη έχουμε παρατηρήσει πως αυτό που καταγγέλλεται σε πολλές περιοχές είναι αλήθεια, δηλαδή ενώ προσλήφθηκαν μέσω των δήμων για τα κέντρα φιλοξενίας δεν πηγαίνουν όλοι στα κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή για το πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Το θέμα δεν είναι πού κάθονται, αλλά πού δουλεύουν, και σε αυτό προσανατολιζόμαστε με τον Γιάννη τον Μουζάλα, την Έφη την Αχτσιόγλου και την Ράνια την Αντωνοπούλου, για το πώς θα λυθεί».




Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες και ότι κινδυνεύει το πρόγραμμα

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από μια ερώτηση που κατέθεσαν την παραμονή των Χριστουγέννων 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν όλο το χάος που επικρατεί στο Προσφυγικό, καταγγέλλοντας ότι μόλις το 20% από έναν αριθμό 2.500 ανθρώπων που προσλήφθηκαν μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για να προσφέρουν υπηρεσίες στις δομές φιλοξενίας ανέλαβε τα καθήκοντά του σε αυτές.

Oπως αναφέρεται στην επίμαχη ερώτηση την οποία υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 Δεκεμβρίου, ζητώντας εξηγήσεις από τους υπουργούς Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Εφη Αχτσιόγλου και Γιάννη Μουζάλα αντίστοιχα, στο πλαίσιο προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας δημιουργήθηκαν 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης με την τοποθέτηση προσωπικού σε δήμους και σε υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών.

Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές Γιώργο Ακριώτη, Ιωάννη Θεοφύλακτο, Αννέτα Καββαδία, Ευαγγελία Καρακώστα, Φρόσω Κασαρλίδου, Αστέριο Καστόρη, Χαρά Καφαντάρη, Ζωή Λιβανίου, Χρήστο Μαντά, Κώστα Μορφίδη, Θέμη Μουμουλίδη, Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Πάλλη, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Νίκο Παπαδόπουλο, Κώστα Παυλίδη, Τάσο Πρατσόλη, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γιώργο Ψυχογιό γίνεται επίκληση μαρτυριών και αναφορών εργαζομένων και εθελοντών για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας.

Διαπιστώνονται από τις μαρτυρίες αυτές, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, «πολλές αυθαιρεσίες κατά τη λειτουργία της δράσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα». Ειδικότερα, εστιάζουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας, στο οποίο με βάση τον οριστικό πίνακα κατάταξης του ΟΑΕΔ προσλήφθηκαν 100 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο έπειτα από τρεις μήνες λειτουργίας όπως επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, που είναι ο επικεφαλής συντονιστής του καταυλισμού (αξιωματικός της 114 Π.Μ.) και ο υπεύθυνος συντονιστής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είναι η εξής:

«Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται τελικώς για τον σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκε δεν ξεπερνά το 20%. Ταυτόχρονα οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και τεχνικοί, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, που είναι απαραίτητοι εντός της δομής, εκλείπουν σε ποσοστό 100%». Το πρόβλημα, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, δημιουργείται εξαιτίας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που έδωσε τη «δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50% για την κάλυψη αναγκών πέραν των ορίων λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά που σχετίζονται πάντως με τη λειτουργία και εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων προσφύγων».

Eτσι, όπως καταγγέλλουν στην ερώτησή τους οι κυβερνητικοί βουλευτές, «ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού λειτουργεί κατά το δοκούν και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα οι τοπικοί βουλευτές να γίνονται δέκτες καταγγελιών για άνιση μεταχείριση εργαζομένων, αυταρχικές συμπεριφορές συστηματικές αυθαιρεσίες, αλλά και απαξίωση της δράσης για την ενίσχυση και υποστήριξη των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων».

Δήμαρχοι: «Τους χρησιμοποιούμε και αλλού»

Τη χρησιμοποίηση εργαζομένων σε άλλα έργα επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μίλησαν στο «Πρώτο ΘΕΜΑ». Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, στον δήμο του οποίου τοποθετήθηκαν 100 εργαζόμενοι, αναφέρει ότι «είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για τις δομές φιλοξενίας αλλά και για τον δήμο αυτοί οι υπάλληλοι».

Ο ίδιος δηλώνει ότι «κανένας τους δεν είναι μέσα στις δομές» και στη συνέχεια εξηγεί:

«Πηγαίνουν και φεύγουν. Μπορεί μία μέρα να πάνε 10, άλλη μέρα 20, κάποια επόμενη τριάντα. Τα άτομα που απασχολούνται στην καθαριότητα πηγαίνουν 3 φορές την εβδομάδα στο κέντρο και τις υπόλοιπες δύο μέρες καθαρίζουν τον ευρύτερο χώρο από το Σούνιο μέχρι το Λαύριο. Δηλαδή κάνουν δουλειές γενικών καθηκόντων, καθαριότητα, πράσινο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, σημειώνει: «Ανακουφίστηκε ο δήμος μας. Δεν είχαμε άτομα και εργατικό δυναμικό. Οι μόνιμοι στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες είναι 90 άτομα και μας ήρθαν 75 νέα άτομα. Ζωντάνεψαν οι υπηρεσίες μας. Υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν αποκλειστικά στον δήμο και κάποιοι που απασχολούνται αποκλειστικά στο κέντρο. Τα 2/3 των εργαζομένων είναι στον δήμο».