Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τι κάνουν πολλά ζευγάρια για να διεκδικήσουν κοινωνικές παροχές

Λίγο η μεγάλη φορολόγηση, λίγο τα αυστηρότερα κριτήρια στη λήψη επιδομάτων σε ζευγάρια εργαζομένων και συνταξιούχων, οδήγησε πολλούς παντρεμένους στην απόφαση να... χωρίσουν άτυπα για να μπορούν να διεκδικήσουν όσα δεν μπορούν ως παντρεμένοι!

Χρόνια τώρα ακούμε για «λευκούς» γάμους! Το τελευταίο όμως διάστημα, η Ελλάδα κατάφερε λόγω κρίσης, να «γεννήσει» και τους «λευκούς» χωρισμούς... Όλο και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν σε αυτό το δρόμο, για να... διαχωρίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και να μπορούν να διεκδικούν φοροελαφρύνσεις, κοινωνικά επιδόματα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και πολλά άλλα, τα οποία χάνουν όντας παντρεμένα! Τα ευεργετήματα προστασίας μιας μονογονεϊκής οικογένειας είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε...

«Τελικά «συμφέρει» να μην είσαι παντρεμένος»... Άνθρωποι της αγοράς, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «πολλά είναι τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν για να διεκδικήσουν προνόμια, που υπό συνθήκες γάμου χάνουν»!

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα:




Τι ισχύει για όσα ζευγάρια είναι παντρεμένα και έχουν παιδιά

Δυνατότητα εγγραφής παιδιών σε παιδικό σταθμό: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα ζευγάρια επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε δημόσιο παιδικό σταθμό, είτε σε ιδιωτικό μέσω ΕΣΠΑ, και λόγω του οικογενειακού τους εισοδήματος, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα!
Είναι γνωστό ότι οι μονογενεϊκές οικογένειες έχουν περισσότερα προνόμια, και όχι αδίκως-, αλλά και από την άλλη, είναι άδικο να υπάρχουν ζευγάρια που εργάζονται και οι δύο για 700 ευρώ, και να πρέπει να μην μπορούν να βάλουν τα παιδιά τους σε δημόσιο παιδικό σταθμό! Γιατί έτσι και αλλιώς, λόγω υψηλού κόστους, ένας ιδιωτικός είναι ουτοπία!

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που μπορεί να φτάνει και τα 200 ευρώ/μήνα: μπορεί να ενταχθεί ένα άτομο, που το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης, είναι κάτω από 1.200 ευρώ/δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο/. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγγίζει τα όρια της φτώχειας. Όταν σε ένα ζευγάρι ο ένας εργάζεται και ο άλλος όχι, είναι δύσκολο να αποκτηθεί, γιατί μετρά το οικογενειακό εισόδημα.
Ένα τετραμελές νοικοκυριό, που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά, θα μπορεί διεκδικήσει το επίδομα, μόνο εάν το συνολικό εισόδημά του είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης.
Και σε αυτή την περίπτωση, λόγω οικογενειακών εισοδημάτων μπορεί η συγκεκριμένη παροχή να «χάνεται».
Υπάρχουν όμως και κριτήρια περιουσιακά: Για την ένταξη ενός ατόμου που υποβάλλει αίτηση, η φορολογητέα αξία των ακινήτων που του ανήκουν δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ. Ωστόσο, για ένα τετραμελές νοικοκυριό — που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά — η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 135.000 ευρώ. Επιπλέον για κάθε μέλος, το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ. Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.

Δυνατότητα να μπει ένα παιδί σε φοιτητική εστία ή να διεκδικήσει υποτροφία από κρατικό Ίδρυμα:
Εάν το παιδί που διεκδικεί κάτι από αυτά, ανήκει σε μονογονεϊκή οικογένεια έχει πάρα πολλές πιθανότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι από σπάνιο έως απίθανο.

Ένταξη στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Ένα ζευγάρι προκειμένου να επωφεληθεί από τον συγκεκριμένο νόμο, καταφεύγει σε εικονική λύση του γάμου του. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα ζευγάρι καταθέτει την αίτηση διαζυγίου και παίρνει τη δικάσιμο. Σχεδόν ταυτόχρονα μπαίνει στη διαδικασία για τα υπερχρεωμένα και προσκομίζει την αίτηση που έχει καταθέσει, η οποία δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Έτσι φαίνεται ότι είναι σε διάσταση και πρόκειται να χωρίσει. Υπάρχει και το χαρτί της διατροφής και με βάση αυτό κυμαίνεται η δόση. Να σημειωθεί ότι, επειδή τα τελευταία χρόνια είναι «συνηθισμένα» τέτοια διαζύγια, τα Δικαστήρια είναι πλέον υποψιασμένα!

Επίδομα θέρμανσης: Καταρχήν τα κριτήρια για τη χορήγησή του είναι εισοδηματικά. Άρα εάν δουλεύουν και οι δύο είναι δυσκολότερο να το διεκδικήσει το ζευγάρι. Από την άλλη, ένα ζευγάρι που έχει πάρει «λευκό διαζύγιο», μπορεί μεμονωμένα να λάβει ο ένας για παράδειγμα για την κύρια κατοικία του στην πόλη, και ο άλλος για ένα εξοχικό στο χωριό!

Επίδομα τέκνων: Η χορήγησή του εξαρτάται άμεσα από το οικογενειακό εισόδημα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω του οικογενειακού εισοδήματος απορρίπτεται, όμως αν εξεταστεί ξεχωριστά η φορολογική δήλωση, τότε ίσως ο ένας εκ των δύο μπορέσει να το διεκδικήσει.

ΕΚΑΣ- Επίδομα συνταξιούχων: Σε ζευγάρι συνταξιούχων που έχασαν και οι δυο το ΕΚΑΣ παρέχεται σε εκείνον με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό σύμφωνα με τα ισχύοντα κατ΄ έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται: συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Εάν το συγκεκριμένο ζευγάρι ήταν δύο ξεχωριστές «μονάδες», θα συνέχιζαν να λαμβάνουν και οι δύο το επίδομα!

(Πηγή: newsbomb.gr)