Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Άγριο "ψαλίδι" σε αφορολόγητο και συντάξεις ζητεί το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα

Άμεση θέσπιση σκληρών μέτρων που περιλαμβάνουν «ψαλίδι» στο αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ για να συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε περίπτωση που οι στόχοι για τα πλεονάσματα πέραν του 2018 μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση από το Ταμείο ώστε να συμφωνήσει και να κλείσει το λεγόμενο staff level aggreement για τη δεύτερη αξιολόγηση ανοίγοντας το δρόμο για τη συζήτηση για το χρέος.




Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο», και διευκρίνιζαν πως η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να φτάσει έως τα 5.000 με 6.000 ευρώ.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα βαρύτατο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο όπως όλα δείχνουν θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση καθώς όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να καταλήξει και το ΔΝΤ στο τι θα κάνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το ΥΠΟΙΚ, εκτιμούν ότι εάν η διαπραγμάτευση γινόταν με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, «θα είχαμε κλείσει».