Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Τσίπρας: Κοινωνικό μέρισμα 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Ελάχιστο ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι τα 300 ευρώ. Προϋπόθεση να εισπράττουν μηνιαία κάτω από 850 ευρώ. Αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση.

Κοινωνικό μέρισμα ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του βορείου Αιγαίου τα οποία υφίστανται τεράστιες συνέπειες από το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι άμεσα, πριν τις γιορτές, θα καταβληθεί ένα είδος 13ης σύνταξης σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη των 850 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος αυτού θα ξεκινά από τα 300 ευρώ (θα το λάβουν οι συνταξιούχοι με αποδοχές 850 ευρώ) και θα αυξάνεται αντισυμμετρικά όσο χαμηλότερη είναι η σύνταξη.




Οπως είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του η χώρα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα δύσκολες συνθήκες.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ρίχνουν το χρέος κατά 45 δισ. Είναι ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα και συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις.

Όπως είπε η συμφωνία εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάμβανε επανακαθορισμό των υψηλών πλεονασμάτων που είχαμε δεσμευτεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο στόχος για το 2016 μειώθηκε από 4,5% του ΑΕΠ σε 0,5% του ΑΕΠ.

Με την υπεραπόδοση των εσόδων ο στόχος του 0,5% υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας αυτό θα επιστρέψει στους ευάλωτους συμπολίτες μας, τόνισε. Αποφασίσαμε τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης στους μικροσυνταξιούχους. Είναι το ελάχιστο για όσους επέστησαν μεγάλες μειώσεις μετά το 2010.

Ετσι διατίθενται 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 850 εκατ. ευρώ. Οσοι λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις θα πάρουν την μεγαλύτερη ενίσχυση. Οσοι είναι στο πάνω κατώφλι θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση που όμως θα είναι τουλάχιστον 300 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός.

* Αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Θα εφαρμόσουμε όπως υποχρεούμαστε το μέτρο της εξίσωσης του ΦΠΑ αλλά όχι τώρα που δοκιμάζονται οι νησιώτες, τόνισε.

Οσο η οικονομία ανακάμπτει τόσο θα προχωρούμε σε αναδιανομή, τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι «θα τηρήσουμε στο ακέραιο την συμφωνία».

Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση στο μυαλό μας θα είναι η αποκατάσταση των αδικιών.
Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου. Θα τα καταφέρουμε με πίστη στις δυνάμεις μας, κατέληξε.