Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Δίνουν έκτακτο επίδομα 617 εκατ. ευρώ ενώ κόβουν 1,4 δισ. ευρώ από ΕΚΑΣ, συντάξεις, μερίσματα, εφάπαξ

Ένα βήμα "μπρος", δύο βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς σε σχέση με το ασφαλιστικό και εργασιακό μέτωπο.

Χθες το Υπ. Εργασίας κατέθεσε διατάξεις που εξειδικεύουν τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ο οποίος ήταν μέρος της πρώτης αξιολόγησης).

Παράλληλα, όμως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -αφού η κυβέρνηση του έκοψε φέτος 700 εκατ. ευρώ από συντάξεις, ΕΚΑΣ, μερίσματα, εφάπαξ και λίγο πριν κόψει άλλα 700 εκατ. ευρώ το 2017 και το ΔΝΤ ζητά επιπλέον περικοπές 1 δισ. ευρώ- εξήγγειλε ότι θα δώσει 617 εκατ. ευρώ για την παροχή μίας μίνι 13ης σύνταξης σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους στις 22 Δεκεμβρίου. Και αυτό μάλλον ερήμην των δανειστών.

Χθες επίσης, στο άλλο μεγάλο μέτωπο κυβέρνησης – δανειστών, το Εργασιακό το οποίο είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης (η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί), η Υπ. Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιστέκονται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.




Πιο συγκεκριμένα:

* Για δεύτερη φορά το Υπ. Εργασίας, με νομοσχέδιο –μαμούθ που κατέθεσε χθες, εισάγει αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου που θέσπισε πριν επτά μήνες. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών που εργάζονται παράλληλα ως μερικώς απασχολούμενοι μισθωτοί, αλλά και στα εφάπαξ.

* Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το νέο Ασφαλιστικό προκειμένου να διασφαλίσει τα εντελώς αμφιλεγόμενα δημοσιονομικά (κυρίως στο σκέλος των νέων εισφορών από 1.1.2017) οφέλη, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε μίνι 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως 850 ευρώ στις 22/12.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 τον οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή, πρέπει να κόψει 421 εκατ. ευρώ από πάνω από 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως 664 ευρώ (στους ίδιους δηλαδή οι οποίοι θα λάβουν τη μίνι 13η σύνταξη στις 22/12), μέσω της μείωσης του ΕΚΑΣ από 1.1.2017. Άλλα 337 εκατ. ευρώ θα πρέπει εξοικονομηθούν από το πλαφόν που θα υποστούν οι ατομικές συντάξεις άνω των 2000 ευρώ και οι πολλαπλές συντάξεις άνω των 3000 ευρώ, τις περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις γήρατος, οι νέες κύριες συντάξεις θανάτου (ή χηρείας) κλπ. Εξάλλου το 2016 , η κυβέρνηση έκοψε κοντά στα 700 εκατ. ευρώ από χαμηλοσυνταξιούχους (κατάργηση ΕΚΑΣ), συνταξιούχους με σύνταξη άνω των 1300 ευρώ (περικοπή έως 50% σε επικουρικές), συνταξιούχους του δημοσίου (περικοπή έως 40% στα μερίσματα), στους συνταξιούχους με δύο συντάξεις (εισφορά 6%) κλπ.

· Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μίνι 13η σύνταξη με κονδύλια 617 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους εν μέσω περικοπών 1,4 δισ. ευρώ συνολικά σε βάρος των συνταξιούχων (και ενώ το ΔΝΤ ζητά νέες μειώσεις 1 δισ. ευρώ) και "τρέχει" να εφαρμόσει το νέο σύστημα εισφορών το 2017, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν δέχονται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της Υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι επικεφαλής του Eurogroup δήλωνε στις 6/12 ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα γίνουν σύμφωνα με τις "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές".

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο σε σχέση με τα ασφαλιστικά θέματα

Χθες το Υπ. Εργασίας κατέθεσε νομοσχέδιο –μαμούθ (με αιχμή τη σύσταση ενός "Εθνικού Μηχανισμού" για τις κοινωνικές πολιτικές), το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει μπαράζ ανατροπών στο ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα:
· Προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση και τους εργοδότες τους.

· Καθορίζεται το ποσοστό επί των αποδοχών που καταβάλλεται ως εισφορά για κύρια σύνταξη :

- των ασφαλισμένων μισθωτών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε 6,67% από 1/1/2017 και
- των εργοδοτών τους σε 7,5% για το Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοσμένου τούτου ετησίως από 1/1/2017 και εφεξής ώστε την 1/1/2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,3%.

· Προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυταπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

· Διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής για τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και στο Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού.

· Προβλέπεται εξαίρεση κατηγοριών συνταξιοδοτούμενων προσώπων από τις διατάξεις περί προσαύξησης σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών.

· Καταργείται από 1/1/2017 εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) νυν ΕΤΕΑ

· Προβλέπεται από 1/1/2017 η επιβολή προσαυξήσεων και τόκων επί του μη καταβαλλόμενου εμπρόθεσμα μέρους, από το συνολικό ποσό, της μηνιαίας εισφοράς των αυταπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

· Καθορίζεται η διαδικασία ρύθμισης των μέχρι 31/12/2016 οφειλών του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ προς τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ και τους ΟΕΕ-ΟΕΚ που έχουν ενταχθεί σε αυτόν, καθώς και προς το ΕΤΕΑ.

· Καθορίζεται σε ποσοστό

- 5% επί του συνόλου των εσόδων που εισέπραξε το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης του ΙΚΑ για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχε από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2016 στον ΕΟΠΥΥ.

- 2% επί του συνόλου των από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εισπραττόμενων εσόδων του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ το ποσοστό αποζημίωσης του ΕΦΚΑ για το σύνολο των υπηρεσιών που θα προσφέρει στους εν λόγω φορείς από 1/1/2017 και εφεξής. Το ποσό της αποζημίωσης αυτής θα παρακρατείται κάθε μήνα από το ποσό της οφειλής των εισφορών που συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ προς τους προαναφερόμενους φορείς.

(Πηγή: capital.gr)