Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Έως 42 μισθοί με πλαφόν τα 180.000 ευρώ η εθελούσια της Εθνικής

Την αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων που θα της εξασφαλίσουν 50 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα με ένα νέο και αρκετά γαλαντόμο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα και θα είναι ανοικτού τύπου. Θα απευθύνεται, δηλαδή, σε όλους τους εργαζόμενους, με τουλάχιστον τρία χρόνια προϋπηρεσία, δίνοντας δυνατότητα είτε άμεσης αποχώρησης με αποζημίωση ως 42 μισθούς, είτε διετούς ή τριετούς άδειας με καταβολή μέρους του μισθού και εν συνεχεία αποχώρηση. Ως πλαφόν αποζημίωσης ορίστηκε το ποσό των 180 χιλιάδων ευρώ.

Στόχος της Εθνικής είναι να αποχωρήσουν τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, για την υλοποίηση του οποίου η τράπεζα ενεργοποίησε ένα πρόσθετο bonus: όσοι κάνουν χρήση του προγράμματος και πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, θα λάβουν ως προκαταβολή μέρος του εφάπαξ που χορηγεί το ταμείο επικούρησης (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ).

Η προκαταβολή εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί στο 20% με 30% του εφάπαξ που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο.




Προκειμένου να μπορέσει ο Λογαριασμός Επικούρησης να καταβάλει τα παραπάνω ποσά απαιτήθηκε ρύθμιση των δανείων που έχει συνάψει με τις τράπεζες Εθνική και Eurobank. Η ρύθμιση μάλιστα του δανείου που χορηγήθηκε από την Εθνική έπρεπε να εγκριθεί και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, DG Comp, όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, κάτι που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πια ασφυκτικά, προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, ώστε η τράπεζα να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος, είναι πιθανόν η Εθνική να προχωρήσει στην ανακοίνωση του προγράμματος σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα θα τρέξει παράλληλα με την απλοποίηση του οργανογράμματος του ομίλου, η οποία προβλέπει μείωση του αριθμού των διευθύνσεων κατά 10 με 12 από τις 60 που υπάρχουν σήμερα καθώς και συγχωνεύσεις κάποιων Γενικών Διευθύνσεων.

Οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και η προκαταβολή του εφάπαξ, εφόσον εγκριθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στο να αυξηθεί ο αριθμός όσων κάνουν χρήση, καθώς μέχρι πρόσφατα το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό.

Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων, η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για την τράπεζα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Εθνική σχημάτισε στο δ' τρίμηνο της χρήσης 2015 πρόβλεψη ύψους 118 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

πηγή: euro2day.gr