Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ανασχηματισμός και στα ...υπουργεία

Άνω κάτω με τα πρόσωπα
Για τον εαυτό του κράτησε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας τον χρόνο του ανασχηματισμού. Στην πιεστική ερώτηση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες απάντησε χθες με ένα... χαμόγελο, ενώ οι προβλέψεις των κυβερνητικών στελεχών θυμίζουν ευμεγέθη βεντάλια: από τη Δευτέρα μέχρι τις επόμενες δύο εβδομάδες, με πιθανότερη εκδοχή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Το γεγονός ότι ορίσθηκε για αύριο, Κυριακή, η συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να αναδείξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία, έδωσε το «αλατοπίπερο» στη σχετική συζήτηση. Οπως έγινε γνωστό μάλιστα, η νέα ΠΓ θα είναι πολυμελής («μέχρι και 25μελής») και σ΄ αυτή θα μετέχουν περίπου ισόποσα υπουργοί και κομματικά στελέχη ώστε να επιτευχθεί στο μάξιμουμ η σύνδεση κυβέρνησης-κόμματος.

Γραμματέας θα προταθεί εκ νέου ο σημερινός, Παναγιώτης Ρήγας, καθώς (συν τοις άλλοις) αρνήθηκαν τον τίτλο οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης.

Την 15μερη καθυστέρηση επιθυμεί ο κυβερνητικό εταίρος Πάνος Καμμένος προκειμένου να διεξαχθεί σε σχετική ηρεμία και το συνέδριο των ΑΝΕΛ (11-13 Νοεμβρίου), ωστόσο απομένει η «τελική συζήτηση με τον πρωθυπουργό».




Αμετακίνητοι Παππάς-Τσακαλώτος

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, η μόνη σταθερά στον ανασχηματισμό (όποτε γίνει) είναι η παραμονή δύο προσώπων στις θέσεις τους: του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά (για τον υπουργό Επικρατείας η απόφαση θεωρείται ειλημμένη ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες).

Ολα τα υπόλοιπα, λένε, παραμένουν μεταβλητές, εννοώντας τόσο τη δομή του νέου υπουργικού σχήματος όσο και τη σύνθεσή του.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη περιορίσθηκε χθες να επαναλάβει τη θέση περί δομικού ανασχηματισμού, βάζοντας για άλλη μία φορά... φωτιά στα υπουργικά τόπια.

Φωτιά που έγινε «πυρκαγιά» όταν έγινε γνωστό, χθες το απόγευμα, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανέβαλλε τη συνάντησή του με τους θεσμούς, επικαλούμενος «μικρή αδιαθεσία».

Κατατμήσεις και συνενώσεις υπουργείων

Κατά τις πληροφορίες, οι δομικές αλλαγές που προτείνονται στον πρωθυπουργό από τους επιτελείς του ή σκέφτεται ο ίδιος αγγίζουν σχεδόν ολόκληρο το κυβερνητικό οργανόγραμμα. Παραδείγματα;

* Να «σπάσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Σ΄αυτή την περίπτωση «να παραμείνει ο κ. Σκουρλέτης υπουργός Περιβάλλοντος και να τεθεί άλλο πρόσωπο επικεφαλής στο Ενέργειας, για να «τρέξει» τις μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες αρνείται ο σημερινός υπουργός». (βλ. ΔΕΗ).

* Να «σπάσει» το υπουργείο Μεταφορών-Υποδομών-Δικτύων, του οποίου ηγείται σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ προβάλλεται ως «βέβαιο» ότι θα διατηρήσει ένα από τα νέα χαρτοφυλάκια. Μία ιδέα, για παράδειγμα, είναι η συνένωση του Μεταφορών με το Ναυτιλίας ή έστω με την αρμοδιοτήτων των Λιμένων.

* Την συνένωση του υπουργείου Αμυνας με έναν άλλον τομέα που θα αποσχιστεί από το σημερινό σχήμα. Η σχετική πρόταση παραμένει υπό συζήτηση, ενώ δεν αναμένεται μετακίνηση του κ. Καμμένου από το Πεντάγωνο.

* Την κατάτμησή του, υπό τον Γιώργο Σταθάκη σήμερα, υπερυπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού. Από τις «ζυμώσεις» του τελευταίου διαστήματος προκύπτει η άποψη να δημιουργηθεί ξεχωριστό «αναπτυξιακό-επενδυτικό» υπουργείο ή να συσταθεί ομότιτλος «κύκλος» που θα εποπτεύει το επενδυτικό κομμάτι πολλών υπουργείων.

Για τη δεύτερη εκδοχή έχει ακουστεί το όνομα του Νίκου Παππά, για τον οποίον οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα παραμείνει υπουργός Επικρατείας (με έδρα στο Μαξίμου) ασχέτως των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει.

* Την αναβάθμιση του Μεταναστευτικής Πολιτικής (από τμήμα του Εσωτερικών) λόγω της ξεχωριστής σημασίας που αποκτά το αντικείμενο – και που θα αποκτήσει καθώς αναμένεται νέο προσφυγικό κύμα μετά τις πολεμικές εξελίξεις στη Μοσούλη.

* Η πιο... προχωρημένη σκέψη (που δεν έχει συζητηθεί εκτενώς, πάντως) αφορά στην κατάτμηση του υπουργείου Παιδείας-Θρησκευμάτων, με το δεύτερο χαρτοφυλάκιο είτε να μετακινείται σε άλλο υπουργείο (π.χ. στο Εσωτερικών) είτε να υποβιβάζεται σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια κίνηση θα οξύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Εκκλησία, ωστόσο οι υποστηρικτές μίας τέτοιας εξέλιξης αντιτείνουν ότι το κλίμα αυτό «δεν πρόκειται να διορθωθεί έτσι κι αλλιώς».

Στον αντίποδα βρίσκονται οι συναινετικοί οι οποίου συνιστούν παραμονή του υπουργείου ως έχει και μετακίνηση του κ.Φίλη – κίνηση που θα «εξαγριώσει» τους οπαδούς και τα μέλη του κόμματος.

Άνω κάτω με τα πρόσωπα

Όσο για τα πρόσωπα; Το χρηματιστήριο αξιών ανεβοκατεβαίνει για τους νυν υπουργούς και για τους φερόμενους ως «νέο αίμα».

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα να θέλει να ρίξει στη μάχη πολλά νέα πρόσωπα – και ως προς την ηλικία, καθώς θεωρεί ότι το «πείραμα Χαρίτση» απέδωσε (σ.σ. η αναβάθμιση δηλαδή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του Αλέξη Χαρίτση σε υφυπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης αρμόδιου για το ΕΣΠΑ).

Δεν φαίνεται να γίνεται σοβαρή συζήτηση για μετακίνηση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη από το Υγείας (προς το Εσωτερικών ή το Μεταναστευτικής Πολιτικής), ούτε να έχει βάση η φήμη ότι επικεφαλής στο Υγείας, στη θέση του Ανδρέα Ξανθού, θα αναλάβει ο Παναγιώτης Κουρουπλής.

Πολλοί πάντως βλέπουν να σπάει το δίδυμο Πολάκη-Ξανθού και θεωρούν πιθανότερη λύση την μετάβαση σ΄ αυτό το υπουργείο (ή στο Εσωτερικών) της Ολγας Γεροβασίλη, εάν προκριθεί η μετακίνησή της από τη θέση της κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Δύσκολο» είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν παραμένουν στα πόστα τους οι Νίκος Κοτζιάς (ΥΠΕΞ) και Νίκος Παρασκευόπουλος (Δικαιοσύνης), ενώ είναι καταφατική για την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Για τον Γιώργο Κατρούγκαλο «όλα παραμένουν ανοικτά»: εάν ο ίδιος δεν θελήσει να ζήσει... και την περιπέτεια του εργασιακού (μετά από το ασφαλιστικό) υπάρχει σκέψη για αντικατάστασή του από άλλο στέλεχος που έχει ζήσει «από μέσα» τη διαπραγμάτευση και κατέχει άριστα τα ζητήματα του υπουργείου Εργασίας.

Ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παραμένουν «άγνωστοι x» στην εξίσωση: η συμμετοχή τους στο νέο σχήμα θεωρείται πιθανή από κάποιους, ενώ άλλοι «δείχνουν» προς σημαντικές αρμοδιότητες που αφορούν, ως προς τον κ. Κουβέλη, στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

(Πηγή: euro2day.gr)