Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τράπεζα Αττικής: 12 αλήθειες και 3 κρίσιμα ερωτήματα

Αν για τις αμερικανικές τράπεζες ίσχυσε το γνωστό too big to fail, στην ελληνική πραγματικότητα, η κρίση περί την τράπεζα Αττικής ίσως να συνοψίζεται από το ότι η κατάσταση είναι …πολύ επικίνδυνη για να αφεθεί στην τύχη της.

Για τους «μυημένους» δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Τράπεζα Αττικής είναι αυτή τη στιγμή το επίκεντρο της κρίσης στις σχέσεις της κυβέρνησης (όχι μόνο) με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Μια κρίση που κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εάν δεν «μαζευτεί» τις αμέσως επόμενες ημέρες, κυρίως δε γιατί το πρώτο της πραγματικό θύμα θα είναι η ίδια η τράπεζα…




Ας ρίξουμε μια ματιά στις κρίσιμες λεπτομέρειες:

1. Για την Τράπεζα Αττικής το stress test πέρυσι το φθινόπωρο ανέδειξε κεφαλαιακές ανάγκες 1,021 δις. Ευρώ, που μειώθηκαν σε τελικά 748 εκατ. Ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε σε πρώτη φάση και η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου από την οποία υπολείπονται 70 εκατ. Ευρώ.

2. Ο εποπτεύων μηχανισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών SSM έχει ζητήσει από την ΤΤΕ (από πέρυσι τον Δεκέμβριο) να εφαρμόσει και στις μη συστημικές τράπεζες τις ίδιες πρακτικές διοίκησης και εποπτείας με αυτές που ισχύουν για τις συστημικές. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι η Τράπεζα Αττικής ως μη συστηματική εποπτεύεται απ ευθείας από την ΤΤΕ και όχι από το ΤΧΣ όπως ισχύει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

3. Η Τράπεζα Αττικής λόγω των ιδιομορφιών της υπήρξε ανέκαθεν ένα «κρατικό μαγαζί» για όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

4. Η ΤΤΕ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής του ΔΣ ώστε να καλύπτει τις προδιαγραφές του SSM αντικαθιστώντας τον Γ. Γαμβρίλη με την Άννα Πουσκούρη, πρώην στέλεχος της HypoVereinsbank στην Αθήνα και προσωπική επιλογή του Γ. Στουρνάρα. Η αλλαγή συνοδεύθηκε από την παραίτηση 7 μελών του Δ.Σ. πυροδοτώντας την έναρξη της διοικητικής κρίσης.

5. Λίγες ημέρες αργότερα στην «Αυγή» δημοσιεύθηκαν πληροφορίες αναφορικά με «κόκκινο δάνειο» της κ. Πουσκούρη, η οποία χαρακτηρίσθηκε στρατηγικός κακοπληρωτής. Η ίδια έδωσε εξηγήσεις για την υπόθεση εκφράζοντας απορία για την διαρροή των στοιχείων -που εμπίπτουν στο τραπεζικό απόρρητο- από την Εθνική Τράπεζα.

6. Η γενική συνέλευση της 6ης Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. αναβάλλεται λόγω μη υπόδειξης προσώπων από την πλευρά του βασικού μετόχου (ΤΣΜΕΔΕ). Λίγες ώρες αργότερα προτείνονται για πρόεδρος και CEO οι κ. Ρουμελιώτης και Σαπουντζόγλου, πρόσωπα με στενές σχέσεις με τη Λούκα Κατσελη (είναι και οι δύο μέλη του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, του ιδρύματος του Γεράσιμου Αρσένη) αλλά και τον κυβερνητικό μηχανισμό γενικότερα. Η νέα γενική συνέλευση για την έγκριση της διοίκησης προσδιορίζεται για τις 20 Σεπτεμβρίου.

7. Την περασμένη Πέμπτη γνωστοποιείται ότι η ΤΤΕ δεν θα εγκρίνει το διοικητικό δίδυμο, πυροδοτώντας κρίση στην ήδη τεταμένη σχέση του Γιαννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση, άσχετα με το γεγονός ότι η ΤΤΕ επιλέγει ή απορρίπτει τα στελέχη των διοικήσεων με βάση τις προδιαγραφές του SSM.

8. Σε μια χρονική συγκυρία που προκάλεσε τεράστια ερωτήματα η Εισαγγελία Διαφθοράς πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της εταιρίας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

9. Την Πέμπτη το βράδυ, η ΤΤΕ επιβεβαιώνει το «όχι» στο δίδυμο Ρουμελιώτη – Σαπουντζόγλου, «κόβοντας» επίσης από το Δ.Σ. τόσο την κ. Πουσκούρη, όσο και τον Γ. Μακέδο.

10. Ο θόρυβος που προκλήθηκε είχε οδηγήσει νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν αύριο. Στο μενού της συνάντησης θα τεθεί πιθανότατα και η νέα προταθείσα διοίκηση για την Αττικής που περιλαμβάνει τον Θ. Πανταλάκη και τον Π. Ρουμελιώτη (όχι ως CEO, αλλά ως μη εκτελεστικό πρόεδρο).

11. Στο μεταξύ η ΤΤΕ έχει παγώσει κάθε μορφή χορήγησης δανείων από την Τράπεζα Αττικής μέχρι να λυθεί η διοικητική κρίση και καθώς οι επισφάλειες της ξεπερνούν το 51% του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

12. Η κρισιμότητα για την ίδια την τράπεζα είναι μεγάλη με πληροφορίες να αιωρούνται σχετικά με την αποκάλυψη νέας τρύπας σε πρόσφατο έλεγχο των κεφαλαίων της αλλά και εισηγήσεις για την τοποθέτηση επιτρόπου μέχρι να λυθεί το διοικητικό αδιέξοδο.

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για την αποκλιμάκωση της κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της Τράπεζας Αττικής. Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι:

• Θα κατορθώσει η συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα να αποκλιμακώσει την πολιτική τουλάχιστον παράμετρο της έντασης, ή οι δύο άνδρες θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν.

• Ποιες επιπτώσεις θα έχει η στήριξη (που ακούγεται ότι θα παράσχει ο Μάριο Ντράγκι και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα) στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη;

• Θα υπάρξει συμφωνία για το νέο διοικητικό δίδυμο στην τράπεζα Αττικής ενόψει της γενικής συνέλευσης της επόμενη Τρίτης, ή θα υπάρξει πάλι εμπλοκή, οδηγώντας σε παράταση της διοικητικής κρίσης και την είσοδο της τράπεζας σε περιδίνηση;

(Πηγή: economy365.gr)