Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Αντιμέτωποι με 16 χαράτσια έως και τον Ιανουάριο του 2017 οι φορολογούμενοι

Τη νέα φορολογική λαίλαπα του Μνημονίου ΙΙΙ καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι. Οι φόροι που θα απαιτηθεί να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

Ήδη εντός του Ιουλίου πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκλήθησαν να πληρώσουν ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάστηκαν έως και την περασμένη εβδομάδα να καταβάλουν ποσά συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ του προηγουμένου μηνός ή του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, τον οποίο, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου παρακράτησαν για πρώτη φορά από τους πελάτες τους με συντελεστή αυξημένο από το 23% στο 24%.

Συνολικά, εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2017 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν έως και 16 διαφορετικά φορολογικά «χαράτσια», άλλα εκ των οποίων θα είναι νέα και άλλα υφιστάμενα και αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), ΦΠΑ με συντελεστή αυξημένο από το 23% στο 24%, φόρος 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης, αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα, αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο , αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017, αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα λοιπά καύσιμα και στα προϊόντα καπνού, φορολογικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία, ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται να φορτώσουν με υπέρογκα χρέη όλους σχεδόν τους φορολογούμενους, ορισμένοι από τους οποίους έχουν υποστεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μεγάλου ύψους περικοπές στα μηνιαία εισοδήματά τους.




Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποια είναι τα 16 χαράτσια με τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι:

1) Φόρος για τα εισοδήματα του 2015: Την περασμένη Παρασκευή 29 Ιουλίου εξέπνευσε η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015. Η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Νοεμβρίου. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.300.000 νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν ποσά φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή, έληξε η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης ή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος για πάνω από 250.000 νομικά πρόσωπα (εταιρίες κ.λπ.). Απομένουν, ακόμη, άλλες 5-6 μηνιαίες δόσεις, ώστε ο φόρος να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα έως τις 31-12-2016 φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.

2) Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2015: Στα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο με ατομικό ετήσιο – δηλωθέν ή τεκμαρτό - εισόδημα έτους 2015 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,7% έως 1,4% για ετήσια ποσά εισοδήματος από 12.001 έως 30.000 ευρώ. Ειδικά για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα έτους 2015 μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ, οι συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς είναι φέτος αυξημένοι από 1,4% - 2,8% σε 2% - 8%. Το συνολικό ποσό εισφοράς αλληλεγγύης που καλούνται να πληρώσουν με τα φετινά εκκαθαριστικά τους οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έτους 2015 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ. Τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συμβεβαιώνονται με τα ποσά του φόρου εισοδήματος, οπότε το χρονοδιάγραμμα τμηματικής αποπληρωμής είναι το ίδιο με του φόρου εισοδήματος. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή εξέπνευσε η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης και του "χαρατσιού" αυτού, η οποία έπρεπε να γίνει μαζί με τον φόρο εισοδήματος.

3) Τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2015: Με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500-650 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του εάν ο υπόχρεος είχε κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2015. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αυτοί υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος συμβεβαιώνονται με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οπότε το χρονοδιάγραμμα τμηματικής αποπληρωμής τους είναι το ίδιο με του φόρου εισοδήματος.

4) Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη: Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2015 ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2006 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη θα κληθούν να πληρώσουν μαζί με τους προηγούμενους φόρους και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για όσους κατείχαν ΙΧ αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κ.εκ. ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου διαβίωσης κάθε αυτοκινήτου. Για όσους κατείχαν το 2015 ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ., πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 13% επί του ισχύοντος κατά περίπτωση τεκμηρίου διαβίωσης. Το συνολικό ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι αυτοί υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή εξέπνευσε η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης και του "χαρατσιού" αυτού, η οποία έπρεπε να γίνει μαζί με τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

5) Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) 2016: Το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς που έχουν στο σύστημα TAXISNET 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που πρέπει να καταβάλουν για το 2016. Με τα εκκαθαριστικά αυτά περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατέχουν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. Συνολικά, όλοι αυτοί οι υπόχρεοι θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από 3 δισ. ευρώ για τον φετινό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Στις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τρέχοντος έτους ισχύουν οι ακόλουθες αλλαγές:

α) Αυξάνονται κατά 23% - 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. επί των οικοπέδων.

β) Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα (συνήθως ξενοίκιαστα) διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.

γ) Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.

δ) Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

ε) Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

στ) Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 πρέπει να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και η 5η έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

6) Τέλος 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης: Στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης που εκδίδονται από την 1η Ιουνίου 2016 και μετά επιβάλλεται τέλος 10%. Το τέλος επιβάλλεται στο συνολικό ποσό του μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης με συνδρομητική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης συνδρομητικής τηλεόρασης.

7) ΦΠΑ με συντελεστή αυξημένο από το 23% στο 24%: Το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών έχει έλθει ήδη αντιμέτωπο με ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης εξαιτίας της εφαρμογής από την 1η-6-2016 συντελεστή ΦΠΑ αυξημένου από το 23% στο 24%. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ακρίβυναν από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ.

Ειδικά στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης, ο αυξημένος από το 23% στο 24% συντελεστής ΦΠΑ επιβάλλεται και επί του τέλους 10%, με συνέπεια οι τελικοί λογαριασμοί να είναι πλέον αυξημένοι κατά 10,9%.

8) Αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα: Από την 1η-6-2016, ο ΕΦΚ στην μπύρα έχει αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Εντός των προσεχών μηνών, οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10%.

9) Αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο: Από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο. Οι αγρότες, κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων. Η διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης θα εξαλειφθεί και θα πάψει πλέον να καταβάλλεται εκ των υστέρων ως επιστροφή φόρου.

10) Αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.

11) Τέλη κυκλοφορίας 2017: Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 πάνω από 5.000.000 κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

12) Αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα λοιπά καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές πέριξ των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

13) Αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί την 1η-1-2017 από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

14) Ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

15) Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί από την 1η-1-2017 φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

16) Φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα επιβάλλεται από την 1η-1-2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)