Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Απλή αναλογική χωρίς bonus και ψήφος στα 17

Ο κύβος ερρίφθη για τον εκλογικό νόμο και η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα καθιερώνεται η απλή αναλογική, θα καταργείται το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα και θα παρέχεται δικαίωμα ψήφου σε όσους συμπλήρωσαν το 17ο έτος ηλικίας. Η απόφαση ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και των σχετικών συζητήσεων στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο θα είναι το όριο εισόδου κομμάτων στη Βουλή – αν θα διατηρηθεί δηλαδή το 3%, ή αν ο πήχης θα μπει στο 2,5%.

Τις τελικές επιλογές για τον εκλογικό νόμο – όπως και την απόφαση να κινηθούν μελλοντικά οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος – γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ηρθε η ώρα της απλής αναλογικής», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας από το βήμα των ομιλητών και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική πρόταση νόμου. Επισήμανε ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. «Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβερνητική πρόταση νόμου μπορεί να περάσει από τη Βουλή με ευρεία συναίνεση και πλειοψηφία. Αναφερόμενος στις συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι «προκύπτει καταρχήν συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης - την οποία δεν θεωρεί σκόπιμη η ομάδα των «53+» - διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσουν προτάσεις «για δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα».

(Πηγή: sofokleousin.gr)