Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«Μαχαίρι» 30% στις συντάξεις 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων

Περικοπές 30% περιμένουν τους 11.000 συνταξιούχους – πρώην τραπεζοϋπαλλήλους της Εμπορικής και της Alpha Bank, λόγω των αλλαγών στο ποσοστό αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεών τους.

Οι περικοπές τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιουνίου και απομένει η επίμαχη εφαρμοστική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας για να καθοριστεί η διαδικασία των περικοπών. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τις περικοπές να ξεκινούν από τις καταβολές του Αυγούστου.




Οι συνδικαλιστές του κλάδου των τραπεζών διαπιστώνουν ότι η σχετική καθυστέρηση στην εφαρμοστική εγκύκλιο ίσως να προέρχεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας αντιλήφθηκε πως η σχετική διάταξη νόμου (άρ 73 ν.4387/2016) δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Για παράδειγμα, καθορίζεται η μεταφορά του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στο νεοσύστατο ΕΦΚΑ, με την επίκληση της κρίσης, κάτι που αν συμβεί οδηγεί σε επιβάρυνση κατά 72.000.000 ευρώ ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσά που γλιτώνουν οι τράπεζες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη, με την επίκληση της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου... Για το λόγο αυτό, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να επεξεργάζεται σενάριο που θα επιτρέπει στους δικαιούχους τραπεζοϋπαλλήλους, να μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους κάνοντας χρήση προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος (πχ 50 ή 52 ετών), αλλά ταυτόχρονα να συνταξιοδοτούνται με όρους ΙΚΑ, με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.

Σε διαφορετική περίπτωση οι περικοπές είναι αναπόφευκτες:

Τα ακόλουθα παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

*Έστω έγγαμη τραπεζοϋπάλληλος με 3 παιδιά, απόφοιτη Λυκείου και με συντάξιμες αποδοχές 1645 ευρώ. Σήμερα μετά τις μνημονιακές περικοπές λαμβάνει σύνταξη 1.205 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου η σύνταξη υποχωρεί στα 1055 ευρώ (διαφορά 149 ευρώ).

*Έστω έγγαμη, απόφοιτη ΑΕΙ με ένα παιδί και συντάξιμες αποδοχές 1806 ευρώ. Μετά τις περικοπές του διαστήματος 2010 – 2013, λαμβάνει σύνταξη 1164 ευρώ. Μετά και την τελευταία αλλαγή στο ποσοστό αναπλήρωση, η σύνταξή της θα υποχωρήσει στα 828 ευρώ (απώλειες 335 ευρώ).

Σήμερα εξάλλου οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στο υπουργείο Εργασίας στις 10 το πρωί.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)