Σάββατο 21 Μαΐου 2016

«Παράθυρο» για την απασχόληση αλλοδαπών χωρίς χαρτιά

«Παράθυρο» για την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες παράτυπα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών, «ανοίγουν» τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εφόσον δοθεί προηγούμενη άδεια από τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης.




Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας τη δυνατότητα δίνει πρόσφατος νόμος (ν. 4384/2016 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς) που προβλέπει, στο άρθρο 58, ότι «εφόσον υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργασία και ο αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα δικαιούται να ζητήσει από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την έγκριση κατ' εξαίρεση απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών».

Κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσο και δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειας και την καλλιεργούμενη έκταση, ενώ όσοι απασχολούν αλλοδαπούς, μέσω αυτής της διαδικασίας, δεν θα διώκονται και θα τους ασφαλίζουν στον ΟΓΑ με εργόσημο καταβάλλοντας εισφορά 10% επί της αμοιβής.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας αυτής διάταξης θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση. Μέχρι σήμερα η θεώρηση εισόδου για εποχική απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης γινόταν με τη διαδικασία της μετάκλησης.

(Πηγή: Ημερησία)