Κυριακή 8 Μαΐου 2016

7.000 λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών φέρνουν οι αλλαγές στο ολοήμερο σχολείο

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά. Χθες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης, ενώ οξεία ήταν η κόντρα μεταξύ του υπουργού Παιδείας και του προέδρου της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαξίωση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου με αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά της μέσης οικογένειας, με τον κ. Φίλη να τον χαρακτηρίζει «αμετανόητο νεοφιλελεύθερο».




Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει από τον Σεπτέμβριο ενιαίο τύπο ολοήμερων σχολείων, καταργώντας το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ. και παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορα διδακτικά αντικείμενα, όπως Πληροφορική, Αγγλική Γλώσσα, Μουσική, Θεατρική Αγωγή κ.ά. προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και έντονη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς, καθώς εκτιμάται ότι χιλιάδες αναπληρωτές ειδικοτήτων θα «βρεθούν στον δρόμο».

Χθες, μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Παιδείας, Σάββας Φωτιάδης αποκάλυψε ότι για το επόμενο σχολικό έτος θα προσληφθούν περίπου 7.000 λιγότεροι αναπληρωτές σε σχέση με την τρέχουσα σχολική χρονιά που έφθασαν τις 22.000, επιβεβαιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι πίσω από την υπουργική απόφαση δεν κρύβεται «η παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας», όπως διατείνεται το υπουργείο Παιδείας, αλλά η έλλειψη πιστώσεων για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.