Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Στο τραπέζι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή ακόμη και τη διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να αγγίξουν ακόμη και τα εισοδήματα που βρίσκονται σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Ήδη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι εξετάζεται, χωρίς να υπάρχει οριστική κατάληξη (είτε συμφωνία, είτε απόρριψη) το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν περικοπές στο ασφαλιστικό από «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα».




Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο επεξεργάζονται το ενδεχόμενο μερικής επαναφοράς των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες τα προηγούμενα έτη.

Συνολικά, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να στερείται το ΙΚΑ περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, με άμεση συνέπεια τη διεύρυνση του ελλείμματος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.

Σε ερώτηση βέβαια για το τι θα μπορούσε να είναι αυτοί οι νέοι πόροι και αν ο υπουργός μιλά και για νέους φόρους, ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε να εξειδικεύσει, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει επίσης, προτάσεις για άμεση διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον, να υπάρξει και κάποιου είδους "ειδικός φόρος" που θα οδηγείται προς το σύστημα.

(Πηγή: euro2day.gr)