Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα διορθώσετε λάθη και πως θα πληρώσετε σε 12 δόσεις

Πολλά είναι τα λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που εντοπίζουν δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών όπως έχουν αναρτηθεί στο TAXISNET ενώ ο νόμος δίνει το δικαίωμα εφόσον καταστεί η πρώτη δόση ληξιπρόθεσμη να ρυθμιστεί η οφειλή σε 12 δόσεις.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπίσει λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα μπορούν εντός 30 ημερών απο την ανάρτηση τους να διορθώσουν στις ΔΟΥ τα λάθη που έχουν κάνει στο Ε2 και στο Ε9 και παρουσιάζουν διαφορετικό απο το κανονικό ύψος του φόρου που πλήρωσαν πέρσι αλλά και δεν έχουν λάβει εκπτώσεις η απαλλαγές που δικαιούνται.




Όποιος τώρα δει διαφορά και μπορεί να το αποδείξει θα πρέπει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα αποδεικτικά και να απευθυνθεί στην ΔΟΥ του ώστε ο έφορος να αποφανθεί εάν εμπίπτει ή όχι.

Εαν τώρα στο τέλος του μήνα δεν εξοφληθεί η πρώτη δόση προβλέπονται προσαυξήσεις ύψους 0,73%.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ μπορούν να ρυθμιστούν με την πάγια ρύθμιση σε 12 δόσεις.

Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι, αφού χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό τους για να μπουν στο σύστημα, θα πρέπει να επιλέξουν την εφαρμογή Ε9 και μετά το έτος 2015.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς την Πέμπτη, ενώ η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕNΦΙΑ) καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άντληση εσόδων ύψους 2,650 δισ. ευρώ.

Το ποσό του φόρου είναι ίδιο με πέρυσι. Ωστόσο, η μηνιαία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι γιατί ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε -και όχι σε έξι- δόσεις.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.